Menorca va rebre el 9% dels 16 milions turistes de les Balears en 2017 El director gerent de l'AETIB, Jaume Alzamora, va valorar molt positivament l'augment de la despesa turística

L’any 2017 van arribar a les Illes Balears un total de 16.339.756 turistes, un 6,3% més respecte de l’any anterior. El 71,2% d’aquests turistes van anar a Mallorca i el 19,8% a Eivissa-Formentera, mentre que Menorca es va rebre al 9% restant (1.463.743 turistes, que vol dir un 4,5% més que l’any 2016).

La despesa total d’aquests visitants va arribar als 16.023,1 milions d’euros, que en global suposà un augment de l’11,8%. Aquesta despesa es va distribuir de la següent manera entre les illes: Mallorca (72,3%), Eivissa-Formentera (19,4%) i Menorca (8,3%). En el cas de Menorca, significa que en 2017 els turistes hi van gastar 1.330,7 del total balear de 16.023,1 milions d’euros, amb un augment d’un 15,9% respecte l’any anterior sobre aquesta dada. De la mateixa manera, també va augmentar un 5,6% la despesa diària per persona a les Balears, arribant als 136,8 €. En el cas de Menorca, la despesa per persona va ser de 120,9 € per dia, el nombre més baix de les Illes però significant un augment respecte de l’any anterior d’un 13%, el percentatge d’increment més alt a Balears.

Aquestes dades formen part de les integrades a l’Anuari de Turisme 2017 que aquests dies ha presentat l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), recollint dades i estadístiques de l’any passat referent al nombre de passatgers arribats a les Balears, el nombre de turistes i la despesa que realitzaren, així com dels allotaments turístics, l’ocupació hotelera, l’ocupació laboral en el sector, el nombre de restaurants i altra informació turística considerada rellevant de Balears.

El director gerent de l’AETIB, Jaume Alzamora, va valorar molt positivament l’augment de la despesa turística a les Illes Balears, pel fet que “l’increment del valor, és a dir, el 12% més de despesa que fan els turistes, és el doble que l’increment en volum (açò és, el 6% més de turistes), i ho veim com un canvi en el model turístic de la nostra comunitat”, afegint que “el més important és la despesa del turista i que puguem generar prosperitat compartida, no tant el nombre de visitants que tenim any rere any”.

Una altra dada en relació a la despesa turística és que el 31% d’aquesta despesa total a les Balears la van realitzar els turistes procedents d’Alemanya (4,9 milions d’euros), mentre que els del Regne Unit van gastar 3,55 milions a les Illes i els visitants nacionals 1,43 milions. Respecte a 2016, la despesa dels visitants nòrdics va augmentar un 28,9% i la dels italians un 13,2%. Quant a la despesa per persona i dia, destaca la variació interanual dels visitants suïssos, que gastaren un 13,1% més, cosa que els va dur a fer una despesa diària de 150,4 € per persona. Ara bé, els turistes europeus que més gastaren foren els dels països nòrdics (162,9 €) i els del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), amb 158,6 €.

El principal mercat emissor de turistes a les Illes Balears és Alemanya, amb un 29,6% del total, seguit del Regne Unit (22,9%) i Espanya (15,6%). Per a Mallorca, aquests tres mercats es distribueixen de manera que Alemanya representa el 38,2% dels turistes de l’illa, Regne Unit el 19,9% i els espanyols l’11,7. A Eivissa-Formentera els principals mercats són el Regne Unit (26,9%), Espanya (21,2%) i Itàlia (13,3%). En el cas de Menorca, el grup majoritari com a mercat és el dels britànics (37,8%), seguit dels espanyols (33,8%) i dels italians (8,4%).

Els països nòrdics van emetre un 23,2% més de turistes cap a les Illes en comparació a 2016, que els situa com al tercer mercat emissor estranger. A la vegada, quant a l’arribada de passatgers per via aèria dels principals països emissors, la variació interanual més gran la representen els passatgers arribats en vols des de Suïssa (8,5%). L’any 2017 també augmentaren els passatgers en vols interilles, ja que passaren de 693.732 el 2016 a 780.859 el 2017, amb el desembre (+27,2%) com a mes amb més increment.

Més dades que aboca l’Anuari realitzat per l’AETIB són que el 40,7% dels turistes de les Illes viatjaren amb un paquet turístic contractat. En el cas d’Eivissa i Formentera, aquesta xifra es redueix fins al 24%. Tradicionalment, la contractació de paquets turístics ha estat majoritària entre els turistes a les Balears, i aquestes xifres indiquen que la comercialització turística està canviant.

Pel que fa a allotjaments turístics, segons dades de 2017, a les Illes Balears n’hi havia 2.817, representant un total de 436.315 places. Aquests establiments que analitza l’AETIB són agroturismes, cases d’hostes, càmpings turístics, ciutats de vacances, fondes, hotels, hotels apartament, hotels de ciutat, hotels residència, hotels rurals, hostals, hostals residència, pensions, residències apartament i turisme d’interior; no incloent-hi els habitatges de lloguer turístic, que es comptabilitzen de banda. A Mallorca hi havia 1.777 establiments amb 298.358 places, a Eivissa 546 amb 78.113 places, a Formentera 119 amb 7.968 places, i a Menorca 375 establiments amb 51.876 places.

Text: El Iris©      Fotos: CAIB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *