100 anys del saqueig del Lorencito al port de Ciutadella Va ser, el matí del 20 d'agost de 1918 en una època d'atur i fam

En una època d’atur, fam, misèria i companyia, en plena crisis de les subsistències, encara sense cap mena de sistema de protecció social que pogués pal·liar-ho, i segurament més per qüestions de desesperació que per altra cosa, el 20 d’agost de l’any 1918 va succeir a Ciutadella un episodi, que tampoc era aïllat ni d’abast només ciutadellenc ni menorquí, en què una multitud de persones del poble van assaltar el pailebot ‘Lorencito’ al port i s’endugueren a ca seva la càrrega de blat que hi duia.

L’assalt, el saqueig, no fou en principi per aconseguir el blat que aquell vaixell duia a Menorca, sinó més que res per evitar que s’enduguessin aquell cereal cultivat a Ciutadella cap a una altra banda. Va ser, el matí d’aquell 20 d’agost, en córrer el rumor que el cereal que s’embarcava al Lorencito anava destinat fora de Menorca, a Mallorca, quan la gent es va avalotar i assaltà el pailebot. Tot i que en realitat sembla que el destí d’aquell blat en concret era la farinera maonesa La Minerva.

“Disturbios en Ciudadela”

La revista Baleares, que s’editava a Palma, en la seva edició del 30 d’agost de 1918 (i on es van publicar també les fotografies de Camps i Hernando que ara il·lustren aquest reportatge) titulava “Disturbios en Ciudadela”, i ho explicava així: “Debido a la anormal situación que atravesamos por la carestía de las subsistencias, la semana anterior ocurrieron en Ciudadela (Menorca) sucesos bastante desagradables. Noticioso el vecindario de que en aquel puerto había el pailebot Lorencito…

Text: Joan Mascaró M. – Setmanari El Iris

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris.

Si et vols fer subscriptor a les edicions en paper o digital, ens pots trucar al número de telèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

 Amb la teva subscripció dones suport a la premsa local i de proximitat,  a la nostra llengua i a la nostra cultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *