Crida a la col·laboració ciutadana per a recuperar equips de pesca perduts al fons marí Segons els experts, aquesta és la causa d'un alt percentatge de les captures accidentals d'espècies comercials i no comercials a tot el món

L’Associació Leader Illa de Menorca, a través del Grup d’Acció Local de Pesca, està col.laborant amb la Fundació per la Preservació de Menorca (Menorca Preservation Fund) per posar en marxa una campanya de recollida d’arts de pesca perduts o abandonats (xarxes i palangres) en el fons marí i així evitar l’anomenada “pesca fantasma”.

Quan algunes arts de pesca com xarxes, palangres, hams, fils utilitzats en la pesca esportiva o professional es perden o queden enrocats al fons, es converteixen en un perill pels ecosistemes marins, ja que continuen capturant peixos. L’impacte que generen aquests tipus de residus, així com el risc que comporta per a la navegació i busseig recreatiu s’ha incrementat els darrers temps a causa de l’augment de les operacions de pesca a la mar i la introducció en el mercat de materials sintètics de gran durabilitat.

Segons els experts, aquesta és la causa d’un alt percentatge de les captures accidentals d’espècies comercials i no comercials a tot el món. A més, amb el pas del temps, els plàstics utilitzats en la fabricació d’aquests arts de pesca es degraden i descomposen donant lloc als anomenats “microplàstics” (fragments de menys de 3mm), el que suposa una nova amenaça per a moltes espècies, que acaben ingerint-los de manera accidental.

La campanya que promouen aquestes dues associacions amb el nom de “En Busca de la red fantasma” / “Searching for ghost nets” es perfila en dues fases. La primera va dirigida a fer una crida a entitats i empreses relacionades amb la mar i a particulars aficionats a la pesca o el busseig, per tal que col·laborin donant avís de les localitzacions on han vist alguna xarxa o palangre abandonat. La crida es farà a les cofraries, empreses de pesca esportiva i centres de busseig.

través de les xarxes socials i emailing i per tal que informin directament al Grup d’Acció Local de Pesca de Menorca a través del email galp_menorca@cime.es

La segona fase de la campanya pretén realitzar un audiovisual on es mostrarà l’impacte d’aquestes arts i el procés de retirada d’aquests residus, per tal de sensibilitzar a tots els col·lectius aficionats a la mar i a la població en general sobre la fragilitat dels fons marins i els esforços que cal fer per mantener i restaurar el patrimoni natural.

Qualsevol persona o entitat que pugui informar de la ubicació d’un equip de pesca perdut pot enviar un correu electrònic a galp_menorca@cime.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.