El Govern celebra l’acord històric assolit per al reconeixement de les malalties professionals de les cambreres de pis Aquest reconeixement de les malalties professionals per a les cambreres de pis dóna resposta a una demanda històrica

La Mesa de l’Ocupació de Qualitat a l’Hoteleria, reunida ahir a Madrid sota la presidència de la secretaria d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, ha aprovat  el reconeixement d’un grup de malalties professionals per al col·lectiu de les cambreres de pis, relacionades amb determinats moviments repetitius en diferents punts de les extremitats superiors, i que afecten a espatlla, colze, avantbraç, canell i mà. Perquè aquest acord tingui una ràpida implantació, la Mesa ha acordat que la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (depenent del Ministeri) emetrà una resolució perquè les mútues apliquin el reconeixement de manera immediata.

Aquest reconeixement de les malalties professionals per a les cambreres de pis dóna resposta a una demanda històrica d’aquest col·lectiu de treballadores, i que el Govern balear ha anat reivindicant des de principis d’aquesta legislatura, juntament amb els sindicats i patronals de les Illes. De fet, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha anat treballant conjuntament amb les sindicals i patronals de les Illes un document base perquè aquestes malalties siguin incloses en el Catàleg de Malalties Professionals recollides en un Real Decret de 2006, que contempla el quadre de malalties professionals en el sistema de la Seguretat Social. Un cop consensuat a les Illes, la Conselleria de Treball ha pactat –en diverses reunions bilaterals amb el Govern de les Illes Canàries- el document que finalment s’ha debatut i aprovat avui.

Altres malalties professionals

Així mateix, la Mesa de la Qualitat en el Treball (que està composada per representants del Ministeri, de 8 Comunitats Autònomes, patronals (CEOE i CEPYME) i sindicats (CCOO i UGT), ha acordat iniciar el procediment legal per iniciar abordar una llista complementària de malalties  sobre les quals se’n sospita un origen professional, com són les dorso-lumbars, cervicals, hèrnies i d’altres.

A més del reconeixement explícit de les malalties professionals derivades de sobreesforços en els braços, la Mesa de la Qualitat per a l’Hoteleria ha acordat altres mesures també importants per avançar en la prevenció de riscos y la salut en el treball.  En aquest sentit, s’ha plantejat la necessitat d’elaborar una guia tècnica per avaluar els riscos ergonòmics i psicosocials (càrregues físiques i mentals) que començarà a treballar-se en el termini d’un mes.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.