Repensar el lloguer vacacional al nucli urbà

Malgrat les expectatives creades, la temporada turística no ha estat tot el bo que es pensava, i les queixes a peu de carrer són moltes en el sector del petit comerç local, que assegura que no ha estat una temporada com la viscuda l’any passat.

Hi ha diferents factors, al nostre parer a tenir en compte, i el principal d’ells és el que ens ha deixat ben clar l’economista Guillem López Casasnovas. La temporada passada va ser excepcional, amb unes conjuntures més que favorables que van fer la nostra illa visqués la millor de les seves temporades turístiques, i és per açò que no podem fer la comparativa de la temporada tot fitxant-nos en els resultats de l’any passat, sinó en els dels darrers cinc anys.

Un altre dels factors, que al nostre parer, ha afectat als sectors del comerç i la restauració ha estat la prohibició de l’habitatge vacacional al nucli urbà de Ciutadella. El prohibir-lo totalment i no regular-lo, ha propiciat que molts de turistes que optaven per aquest tipus de vacances no hagin vingut i hagin elegit altres destinacions on han trobat més facilitats.

El lloguer vacacional ha de revisar-se, no es pot dir un no a tot, sinó que hi ha que establir uns criteris oberts i de seny. No és el mateix llogar un pis a una comunitat de veïns que una casa. Com no és el mateix un pis que un chalet o apartament a nuclis urbans com és el cas de Son Oleo, Sa Farola o bé al Passeig Marítim.

Aquesta prohibició total a Ciutadella ha afectat en la despesa que feia aquests tipus de turista que optava per a sortir a menjar fora alguns dies, mentres que altres anava al mercat i a les botigues del centre per a comprar aquelles coses que necessiten al llarg de les vacances, cosa que no fan aquells que opten pel turisme del tot inclòs o l’oferta hotelera de les urbanitzacions.

No s’enten que hi hagi municipis menorquins on s’han contemplat nuclis de segona residencia com Fornells o Es Grao i aquí no.

Hi ha que repensar bé aquesta situació i ser més flexibles com per exemple com permetre el lloguer regulat 60 dies a l’any, com ha fet el Consell de Mallorca i fer una ordenança més flexible i més acord amb les necessitats dels menorquins.

Personalment he de dir que em molesten més les renous del bar que tenc davant ca meva, que les persones que temporades passades llogaven els habitatges propers.

S’ha avançat molt i en positiu de cara al turisme per part del Consell en la present legislatura, però potser aquest és un dels temes en que hi ha que millorar i repensar.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.