El tema dels aparcaments és clau per avançar

La historia turística de la nostra illa és com una sèrie de televisió d’èxit: cada temporada apareixen elements nous i el telespectador s’hi ha d’adaptar. Hi ha trames que tenen continuïtat i d’altres que ens agradaria que seguissin i les tallen d’arrel. Hi ha personatges que perden protagonisme i d’altres que en guanyen…Idò els darrers anys els menorquins hem viscut – i vivim – trames com la de l’ocupació de via pública, els patis interiors, les renous, la neteja del litoral, l’acumulació d’algues, els aparcaments legals o il·legals, l’accés a les platges, el lloguer turístic, la venda ambulant, la zonificació…i ara, aquesta temporada, ha aparegut una nova trama: les autocaravanes. És un tema que ja vam avançar a n’aquest editorial l’estiu passat quan proliferaven les queixes sobre les autocaravanes aparcades a Punta Nati. No és cap secret que a nivell europeu aquest sistema de fer turisme va en augment i que, els responsables turístics de l’illa han d’estar ull al vol per preveure el que ha de venir. Ara no entrarem a valorar si el turisme d’autocaravaning és millor o pitjor que altres o si perjudica a uns o a altres. El que sí ens preocupa és que els responsables polítics de la cosa turística prevegin el que ens ha de venir.

El tema de la mobilitat a l’illa és de màxima preocupació per a tots i va lligat als aparcaments. En alguns casos s’han pres mesures excepcionals transitòries (Favàritx), en d’altres s’ha iniciat un camí – creiem que molt positiu – que resulta d’èxit a altres destinacions (bus a Macarella), però el problema de l’aparcament persisteix arreu. Ho diem i no ens cansarem de dir-ho: no es pot avançar cap a un territori sostenible sense tenir en compte els aparcaments. No es pot peatonalitzar un carrer, no es pot construir un carril velo, no es pot fer una obra important, no es pot repensar l’urbanisme d’un poble…sense tenir en compte el tema dels aparcaments. I clar, si ha de créixer el turisme d’autocaravanes, hem de preveure on s‘estacionaran, on es podran connectar a la corrent elèctrica, on podran carregar l’aigua, on podran descarregar els residus fecals, etc…I aquí és on tornam a la pregunta clau: s’ha d’adaptar el turista a l’illa que tenim o és Menorca que s’ha d’adaptar al turista que ens toca cada temporada?…

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.