Entrevista a Kuis, budista des de l’any 1981, i forma part de la Nova Tradició Kadampa Els tres tipus de saviesa són: la que sorgeix d’escoltar i llegir, la que sorgeix de reflexionar amb el que ha escoltat i llegit, i finalment la que sorgeix de meditar amb el que ha reflexionat

Us presentem en Kuis, ell és de Ciutadella, i té 57 anys. És budista des de l’any 1981, i forma part de la Nova Tradició Kadampa. Actualment te un nivell d’implicació elevat amb el Centre Internacional de Retir, és el Coordinador del Programa d’Estudis.

 Com comença un noi com tu, en el camí del budisme?

Pel que fa al budisme, el vaig trobar a Sant Lluís a l’any 81, quan vaig assistir a un curs de meditació que havien organitzat un grup de persones que vivien allà, i del que em vaig assabentar. Des d’abans sentia atracció per aquesta filosofia, encara que no era una atracció racional, perquè no la coneixia gens. Un poc més endavant vaig conèixer el que seria el meu mestre rel, Gueishe Kelsang Gyatso. Ell és el mestre amb el que principalment m´he format en aquest camí espiritual, tan rebent els ensenyaments i iniciacions directament, per via oral, com estudiant els seus llibres.

 Explica’ns també una mica com t’impliques, per arribar ara a donar classes de meditació cada setmana per el centre Kadampa?

A mesura que vaig aprofundint en el budisme, a través de l’estudi i la meditació, vaig experimentant els beneficis que aporta a la meva vida; principalment una ment més clara, pacificada i estable. Per l’altre banda, veiem, no només jo, que cada cop hi ha més gent interessada en la meditació i el budisme, per tota la illa, intentant trobar un poc de pau interior, o augmentar-la. Així que de forma natural sorgeix la necessitat de que surtin persones que posin a l’abast dels interessats aquests coneixements que elles, amb certa mesura, ja tenen. Una d’aquestes persones som jo, d’entre altres.

 Ens vols parlar de la figura del mestre? A una societat tan incrèdula, com actua la postura del mestre?

En quan a inspiració, com diu el meu mestre, és molt important mantenir sempre una ment de principiant. Dit això, qualsevol persona o animal o cosa et pot inspirar en un moment donat. La figura del mestre és molt important, com a totes les àrees del coneixement, i no només en el món espiritual.

La nostra societat és incrèdula, és cert, però la figura del mestre apareix sempre i en totes les àrees de la vida. Ho aprenem tot, i no és el mateix qui t’explica el què. Així que sí, la figura del mestre és essencial dintre del budisme. Ara bé, el mestre ha de tenir unes certes qualitats. De entre unes quantes qualitats que hagi desenvolupat, o ho estigui fent amb èxit.

Quines són les qualitats de saviesa que es refereix el Budisme?

Els tres tipus de saviesa són: la que sorgeix d’escoltar i llegir, la que sorgeix de reflexionar amb lo que ha escoltat i llegit, i finalment la que sorgeix de meditar amb lo reflexionat. Principalment és a través d’aquesta darrera que es dona el canvi intern que fa que una ment “pertorbada” i distreta es transformi amb una ment clara, pacificada i amb una experiència de felicitat més estable i menys depenent de les circumstàncies externes. (Volem aclarir que en el context budista ens referim a les pertorbacions mentals a: l’odi, l’aferrament, la ignorància, l’orgull, etc.) Ell o ella viu d’acord a la filosofia que estudia i explica. També és important que la persona que transmeti sigui la adequada, perquè els resultats no poden ser els mateixos, si t’explica com fer les coses una persona amb uns coneixements limitats, o si ho fa una persona que coneix tot el camí a recórrer, perquè ell o ella ja ho ha fet.

Us dóna pautes directes el mestre?

Sí, el mestre dóna pautes directes, si els demanes.

No existeix en el budisme la figura del mestre que va a la recerca d’estudiants, per intentar convence’ls d’alguna cosa.

 Què passa quan el mestre, mor? Canvies de mestre?

Depèn del mestre. Si és lo que diem el mestre principal, simplement segueixes estudiant i meditant amb els ensenyaments que has rebut d’ell, tan directament com de llibres, si en te (en el cas del meu mestre sí que en té! Fins ara n’ha publicat 22).

Per altre banda, a la meva tradició hi ha més de 1400 centres de meditació repartits per tot el món. Cada un d’ells, sigui gran o petit, té un o més mestres. Aquests mestres sí que poden canviar, davant segons quines circumstàncies. A Menorca tenim la sort de tenir el Centre Internacional de Retirs i això ens permet que vinguin molts mestres diferents durant s’any.

 Quina aportació en el nostre patrimoni humà veus que aporta per tu el budisme, avui en dia? Sense cap dubte ens aporta moltíssim, és un mètode amb segles d’assajos amb èxit darrera, per desenvolupar pau interior estable.

 Com veus la societat del segle XXI?

Els budistes creiem que tothom cerca felicitat estable i separar-se del patiment tant com pugui, si no del tot. I que això ho fem 24 hores al dia durant tota la vida. Des de aquest punt de vista, la veig poc exitosa amb la tasca d’aconseguir aquestes dues. Per altre banda, amb ganes de provar quelcom més que només intentar canviar les circumstàncies externes; cosa que és clar que no és suficient per aconseguir el que volem.

 Com encaixa l’aturar-se davant una vida tan activa?

Això és pot entendre molt bé si s’entén que lo que aprens a aturar és: l’estrès, les distraccions, les pertorbacions mentals com l’odi, l’aferrament, la ignorància, l’orgull, etc .a través de la meditació. Però no la teva activitat quotidiana, sigui la que sigui que fas. Podríem dir que és pot anar de pressa amb una ment calmada i en pau. En realitat, ets molt més efectiu amb la teva tasca si tens una ment calmada.

 Els beneficis de la meditació a la vida quotidiana?

Un poc lo que he dit abans. Tens molta més claredat mental i concentració, perquè la meditació t’ajuda a eliminar les distraccions. Diguem que tens més espai interior per dedicar-te al que sigui que fas, perquè no el tens ocupat per les distraccions i les pertorbacions.

 Quins valors i canvis tens experiència que va assolint una persona vingui a les vostres Activitats? Entenent que és un procés gradual, de que no hi ha píndoles que ens resolguin els problemes

Principalment, anirà aprenent a canviar els punt de vista egoistes per altres més altruistes, a través de la pràctica de la meditació. Si practica, la seva ment esdevindrà cada vegada més calmada i estable.

 L’eina més comuna del budisme és…?

Sense cap dubte, la meditació és el cor del Budisme. Amb la seva pràctica constant podràs assolir el teu desig de tenir una ment més feliç i estable. Vine i les compartirem.

 Una recomanació, inspiració, per els nostres lectors.

Aquest és un bon moment per començar a buscar la felicitat a un lloc diferent del acostumat, l’exterior a tu, i fer-ho des de l’interior. Medita, crea la teva felicitat!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.