Armengol anuncia noves mesures per aprofundir en el progrés social aconseguit aquesta legislatura Debat de política general de les Illes Balears

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha emprat la seva intervenció inicial del debat de política general que va començar ahir al Parlament balear per anunciar les noves mesures amb les quals continuarà un “projecte de progrés que ens condueix a un futur per a tothom”. “En aquests tres anys”, ha recordat la cap de l’executiu balear, “hem aconseguit convertir-nos en un referent per a tot l’Estat d’aquest progrés social que, en el meu primer discurs, vaig definir com a indispensable”.

Per aprofundir en el canvi social i econòmic posat en marxa, Armengol ha anticipat mesures fiscals a diversos àmbits. D’una banda, per avançar en la conciliació familiar i enfortir la igualtat entre homes i dones, ha comunicat que “el Govern incorpora un nou ajut que permetrà als pares i mares amb infants de 0 a 6 anys disposar de 600 euros a l’any per pagar escoletes, activitats extraescolars i d’estiu, escoles matineres, cuidadors i classes de reforç”. Aquesta desgravació ja es podrà aplicar amb caràcter retroactiu en la pròxima declaració de l’IRPF.

A això s’ha d’afegir que l’any vinent, el pressupost per a 2019 dedicarà 6 milions d’euros al tram educatiu de 0 a 3 anys, el major pressupost destinat en aquestes illes a aquesta etapa. De la mateixa manera, la presidenta del Govern ha remarcat que “el pròxim pressupost per a educació i formació superarà els mil milions d’euros, que seguiran creixent els propers anys”.

D’altra banda, i per facilitar l’accés a l’habitatge, la presidenta ha anticipat que “en els propers pressuposts es rebaixarà a gairebé la meitat l’impost que grava la compra d’habitatges de menys de 200.000 euros”. “Una mesura que vol ajudar les classes mitjanes i que també ha d’afavorir la rehabilitació i l’accés a habitatges que ara estan buits”, ha explicat.

També ha anunciat una mesura destinada a “deixar enrere una injustícia”: a partir de l’any vinent, els pensionistes ja no hauran de fer front al copagament farmacèutic, una mesura que beneficiarà a prop de 190.000 persones. Al mateix temps, els pròxims comptes pressupostaris inclouran 17 milions d’euros més per a serveis socials, perquè lleis com la de la dependència “siguin plenament efectives”.

Per als joves que varen haver de partir de les Illes Balears per manca de llocs de treball, Armengol ha comunicat que “aquesta mateixa tardor entrarà en funcionament un pla de retorn que, en la seva primera fase, ajudarà a més de 500 joves de fins a 40 anys a tornar a ca seva”. Aquest pla implantarà ajuts de foment de la contractació estable a les Illes de fins a 15.000 euros i preveu fins a 11.000 euros de suport als joves que vulguin emprendre els seus propis negocis.

De la mateixa manera, paral·lelament, s’habilitaran ajuts per donar suport als nostres creadors, establint una nova línia d’avals i crèdits amb 5 milions d’euros.

REB el mes de novembre

La presidenta Armengol també ha dedicat una part del seu discurs a explicar en quin estat es troba un dels reptes d’aquesta legislatura: la consecució d’un Règim Especial de Balears (REB), que “donarà l’impuls definitiu a la modernització i competitivitat de l’economia d’aquestes Illes”.

En aquest sentit, la cap de l’executiu de les Illes Balears ha informat que “el pròxim mes de novembre” es tancarà la negociació amb el Govern de l’Estat.

Segons ha avançat, serà un REB que inclogui un fons d’insularitat amb el qual es puguin compensar “dècades a la coa en inversió de l’Estat”, que incorpori “noves mesures fiscals” per pal·liar els sobrecosts competitius de les empreses i l’esforç extra que suposa per a les famílies viure a les illes i que millori “les nostres connexions, blindant el 75% per sempre i abaratint el transport de mercaderies”.

“Hem de seguir units per aconseguir el Règim Especial i Fiscal. Aquest és un projecte de tots, un projecte que només pot retrocedir si abandonam la unitat en l’esforç i la comunió en els interessos”, ha assegurat Armengol després d’assegurar que “seguirem lluitant per un finançament que respongui amb justícia a la solidaritat del territori més generós de l’Estat”.

Per a la presidenta Armengol el camí els pròxims mesos i anys és clar: “Junts, des del diàleg continuat amb la ciutadania, estam transformant aquesta societat. Som conscient que encara ens queda molt per fer. Per això els vull transmetre la meva determinació per seguir fent feina conjuntament per continuar construint unes illes més fortes, en les quals la vida segueixi millorant per a tots els ciutadans i ciutadanes. Perquè estam convençuts que el futur serà una història d’èxit si el seguim edificant junts”.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *