El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca presenta un nou llibret divulgatiu sobre Torre d’en Galmés El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca va presentar ahir, al Museu de Menorca, un nou llibret divulgatiu sobre el poblat de Torre d'en Galmés. 

Aquest llibret parteix de la necessitat d’actualitzar una petita guia sobre el jaciment, publicada ja fa onze anys. Les nombroses excavacions arqueològiques realitzades al poblat durant aquests anys han fet que aquella publicació hagués quedat desfasada, ja que les dades que es tenen sobre el jaciment, així com les zones adequades per a la visita, han augmentat considerablement. Durant aquest període, tres equips han estat excavant al jaciment: Amics del Museu de Menorca, Universitat de Boston i l’empresa Patrimoni Arqueològic i Cultural. Aquest darrer any, a aquesta llista s’hi ha afegit l’associació Menorca Heritage Recovery.

Per altra banda, s’ha aprofitat per ampliar el contingut del llibre de diverses maneres. En primer lloc, s’han inclòs els monuments de ses Roques Llises i na Comerma de sa Garita, a causa del fet que ara estan adequats per la visita. Per altra banda, s’han desenvolupat també els aspectes referents a la relació entre el poblat i el territori en el qual s’ubica, un aspecte que tindrà gran importància en el nou expedient de la Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial. S’ha inclòs també una introducció general a la prehistòria de Menorca, amb un glossari i un eix cronològic. Els autors dels textos són Gustau Juan, Carmen Lara, Joaquim Pons i Antoni Ferrer. Finalment, s’ha renovat la part gràfica, amb fotos aèries, mapes i il·lustracions que reconstrueixen aspectes concrets de la forma de vida dels menorquins prehistòrics. Les il·lustracions de la guia són d’Andreu Torres, John Chien Lee i Albert Álvarez.

La funció del llibret, per tant, és servir de suport durant la visita al poblat, però també pretén ser útil a aquelles persones que, al marge de la visita, vulguin ampliar els seus coneixements sobre Torre d’en Galmés i la prehistòria de Menorca en general. La seva publicació forma part de les actuacions per divulgar el patrimoni prehistòric de l’illa, dins de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial. S’ha de tenir en compte, en aquest sentit, que Torre d’en Galmés és un element clau dins de la candidatura.

Aquesta publicació, per altra banda, enceta la Col·lecció Sitjot, que té com a objectiu divulgar al gran públic el coneixement científic sobre l’arqueologia de l’illa.

El llibre s’ha publicat en tres idiomes: català, castellà i anglès. L’objectiu és que pugui resultar d’interès no només per als menorquins sinó també per als turistes que arriben a l’illa, especialment per aquells que visiten el Museu de Menorca, el Museu Municipal de Ciutadella o algun dels jaciments arqueològics on hi ha punt d’informació. Els visitants el podran comprar a aquests llocs, per un preu de 10 euros. Per altra banda, el llibre es podrà adquirir també a les llibreries de l’illa.

Aquest llibre constitueix una iniciativa del Consell Insular de Menorca, i ha comptat amb el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.