L’Escola de Salut Pública tanca amb una alta satisfacció dels participants El 2019 es celebrarà el 30 aniversari de la seva creació.

L’Escola de Salut Pública de Menorca tanca avui les seves portes amb una valoració molt positiva que serveix d’estímul per preparar l’edició del 30è aniversari que tindrà lloc l’any que ve. En total, prop de 700 persones han participat als 23 cursos i trobades. Des de l’Escola celebren que les enquestes finals de valoració mostrin que pràcticament tothom està molt satisfet i que recomanaria les activitats que es fan aquí als seus companys. “És el millor indicador que tenim, i a més hem de destacar la varietat i complementarietat de les activitats, ja que alguns participants han assistit a més d’un curs o una trobada, i això permet que la gent aprofiti millor la seva estada i tingui un espai de formació més ampli”, explica el director de l’Escola, Esteve Fernández. S’ha de dir que el nombre de participants d’enguany és similar al dels darrers anys i suposa el nombre ideal per a la capacitat que l’Escola menorquina pot acollir a les instal·lacions del Llatzeret.

D’entre els cursos, el coordinador acadèmic, Maties Torrent, destaca l’èxit que ha tingut el curs magistral “Dissemination & Implementation Research” coorganitzat amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i que ha comptat amb la presència de Maria E. Fernández, catedràtica de promoció de la salut de la University of Texas, pionera i referent internacional en la matèria. De fet, alguns alumnes han demanat que es faci una segona part del curs. Per altra banda, els cursos amb més assistents han estat els de “Salud pública y ética” i “Preguntas frecuentes y respuestas basadas en la evidencia sobre la diabetes”, amb 37 i 35 assistents respectivament. Cursos que també tenen cada any molta demanda són els relacionats amb la salut comunitària, en els que hi participa professionals més joves molts d’ells en període de residència o formació especialitzada.

Pel que fa a les trobades, Torrent comenta la d’obesitat en la que s’han discutit estratègies per aplicar a la salut pública i la d’epidemiologia de la malaltia mental, ja que és la primera vegada que es fa una reunió d’aquestes característiques a Menorca i segur que obrirà camins de col·laboració futura. També de la trobada de seguiment cardiovascular sortirà un projecte d’investigació a nivell de tota Espanya.

Activitats complementàries

La xifra d’assistents de l’Escola de Salut Pública de Menorca puja a 994 si es compten també les activitats obertes a la població que s’han fet durant aquests dies i que segueixen demostrant que el maridatge entre acadèmia i activitats més humanistes funciona bé. En concret, aquestes han estat la taula redona per presentar la iniciativa “No es sano: por un acceso equitativo y saludable

a los medicamentós”, durant la qual es va produir la signatura d’adhesió del Servei de Salut de les Illes Balears a aquesta nova i pionera aliança, essent així el primer servei de salut d’Espanya que s’hi suma; el col·loqui “La contaminación química y la salud”, que ha tingut repercussió als mitjans de comunicació locals i nacionals; la presentació del tom XIIIè de l’Enciclopèdia de Menorca “Història de la Medicina”, i l’espectacle de música i dansa “Double Bach” de la companyia Antonio Ruz al teatre de l’Orfeó Maonès, organitzat conjuntament amb UIMP.

Trentena edició

De cara al 30è aniversari de l’any que ve, el director Esteve Fernández explica: “Volem que sigui una edició especial, amb aire integratiu, de mirar cap enrere per la feina feta, però també mirar cap endavant perquè l’escola ocupa un espai molt important dins la salut pública nacional i internacional. El que volem amb els 30 anys no és només estar satisfets de la feina feta, sinó que serveixi per continuar fent més i millors activitats i així donar resposta a les necessitats de tots els professionals que confien en l’Escola com a punt de trobada”.

Fernández avança que es mantindran els cursos i les trobades amb el mateix format però s’afegiran algunes activitats extraordinàries que combinin la part acadèmica amb la part més lúdica i cultural en la línia del que s’ha fet fins ara. S’ha pensat en convidar algun ponent de renom internacional per a la conferència i acte inaugural, així com també diversificar l’oferta de cursos per fer interaccionar la salut pública amb col·lectius d’àmbits diversos com ara periodistes, advocats o urbanistes. “Serà una Escola més oberta que mai”, conclou.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *