La consellera Catalina Cladera presentarà avui dimarts el resultat definitiu pels comptes de 2017 Davalla el deute públic a les Balears

El deute públic de Balears es situa en els 8.960 milions d’euros, el 29,4% del PIB en el segon trimestre de 2018, segons les dades publicades pel Banc d’Espanya pel conjunt de les Comunitats Autònomes. Aquest percentatge és una dècima superior al 29,3% PIB de deute registrat en el primer trimestre d’enguany, però millora en més d’un punt el percentatge enregistrat en el segon trimestre de 2017, quan el pes del deute en relació al PIB era del 30,5%.

La davallada del percentatge de deute públic a Balears permet que en aquest segon trimestre de 2018 s’hagin recuperat els registres de deute de finals de 2014, any en què el deute va acabar en el 29,7% sobre el PIB a Balears. Aquesta davallada del deute es mantindrà durant l’any 2018, en el qual el Govern de les Illes Balears manté la previsió de tancar l’exercici amb un deute del 27,8% en relació al PIB,  per sota novament del límit de deute establert.

El Govern de les Illes Balears manté la línia d’estabilització del deute duta terme des de l’inici de la legislatura, així com la previsió de reduir el deute en 2018 també en termes absoluts respecte l’any anterior per primera vegada a la història de la Comunitat Autònoma. Una disminució del deute aproximada de 180 milions d’euros en 2018, en passar dels 8.802 milions registrats al tancament de 2017 a una xifra del voltant dels 8.620 milions estimada per al final de l’actual exercici.

En termes absoluts, la darrera dada del Banc d’Espanya corresponent al segon trimestre de 2018 també reflecteix que Balears manté gairebé el mateix volum de deute registrat en el mateix període de l’any passat (una quantia de 8.953 milions en el segon trimestre de 2017) i s’emmarca en el canvi de tendència que s’ha produït amb l’actual gestió de control i estabilització que ja va permetre situar el deute de mitjans d’any en una quantia inferior al tancament del passat exercici.

“Les xifres demostren que hem aturat el creixement desbocat del deute que es va mantenir la passada legislatura. Hem estabilitzat el volum de deute i enguany, en el darrer trimestre, aconseguirem reduir-lo de tancament de 2018 respecte a l’any anterior, fet que confirma un punt d’inflexió en la sèrie històrica del deute públic de la Comunitat Autònoma”, ha manifestat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera.

Cladera també ha posat en valor les dades d’execució del pressupost de 2018, que han permès tancar el mes de juliol amb un superàvit comptable del 0,54% PIB per un total de 167 milions d’euros a Balears. “Els indicadors segueixen oferint moltes dades i totes elles apunten cap a un progressiu sanejament dels comptes públics de Balears”, ha dit Cladera. La dada de juliol, oferta aquest dijous pel Ministeri d’Hisenda, deixa a Balears com a una de les vuit comunitats autònomes amb superàvit en l’execució del pressupost de 2018. I el 0,54% sobre el PIB suposa el segon millor balanç entre ingressos i despeses, un cop s’ha tancat el setè mes de l’any.

Cladera presenta les xifres del Compte General 2017 al ple del Parlament.

Les dues dades econòmiques, de deute del segon trimestre i d’execució del pressupost coincideixen amb la celebració del debat parlamentari sobre el Compte General de 2017. La consellera Catalina Cladera presentarà demà dimarts el resultat definitiu pels comptes de 2017 al ple de la cambra balear. Un resultat marcat per haver generat un superàvit pressupostari de 103 milions d’euros, un 0,34% PIB, segons la dada ja revisada per la Intervenció General de l’Estat.

Aquest debat sobre el Compte General 2017 se celebra per primer cop al Parlament, en aplicació de la Llei de finances de les Illes Balears. Cladera va comparèixer recentment davant del ple de la cambra balear, també a petició pròpia, el passat 11 de setembre, per a fer la presentació del sostre de despesa de la Comunitat Autònoma per 2019, la passa prèvia a la formulació dels pressupostos generals de la CAIB per l’any vinent.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *