El 25% de la població d’entre 60 i 70 anys té diabetis tipus 2 L'augment creixent d'aquesta patologia està associada a l'envelliment de la població, però també a una mala alimentació, l'obesitat i el sedentarisme.

La diabetis tipus 2 no és només una patologia freqüent sinó també, potencialment greu. A més de les complicacions renals, del sistema nerviós, o d’hipertensió, les malalties cardiovasculars constitueixen la major causa de morbimortalitat. L’aparició de nous fàrmacs en el camp de la insulinoteràpia, però, estan tenint una incidència molt important en l’esperança de vida de les persones amb aquesta malaltia crònica.

Cada dia es diagnostiquen a Espanya més de 1.000 persones amb diabetis tipus 2, una patologia la prevalença se situa al voltant del 14% de la població adulta. El sedentarisme, una mala alimentació basada en dietes hipercalòriques, amb abundància d’hidrats i refrescos ensucrats expliquen l’augment creixent d’aquesta malaltia crònica que cada vegada és més comú entre nens i joves. L’augment de l’esperança de vida també implica que les persones tinguin més probabilitats de desenvolupar patologies i, en aquest sentit, l’envelliment de la població explica que, a dia d’avui, una quarta part de les persones d’entre 60 i 70 anys pateixin diabetis tipus 2.

Per abordar els aspectes relacionats amb el diagnòstic i maneig d’aquesta malaltia, aquesta setmana s’imparteix a l’Escola de Salut Pública de Menorca un curs dirigit a metges que atenen aquest tipus de pacients i impartit pels doctors Mateu Seguí, Patxi Excurra i José Manuel Millaruelo, tres experts en el tema que formen part de la Xarxa de Grups d’Estudi de la Diabetis en Atenció Primària de la Salut (RedGDPS). Durant tres dies, es pretén donar resposta a les principals preguntes dels metges que atenen aquest tipus de pacients a partir de l’evidència científica i les recomanacions de les principals guies de pràctica clínica.

La diabetis tipus 2 no és només una patologia freqüent sinó també, potencialment greu. A més de les complicacions renals, del sistema nerviós, o d’hipertensió, les malalties cardiovasculars constitueixen la major causa de morbimortalitat. L’aparició de nous fàrmacs en el camp de la insulinoteràpia, però, estan tenint una incidència molt important en l’esperança de vida de les persones amb aquesta malaltia crònica. “Si fa uns anys, l’esperança de vida dels diabètics se situava 15 anys per sota de les persones sanes, actualment ja no és així. Els últims estudis realitzats als Estats Units indiquen que una persona amb diabetis, ben tractada, té exactament la mateixa esperança de vida, una fita que fins fa ara no s’havia aconseguit “, explica el doctor Seguí. Nous fàrmacs els preus, però, són molt més cars que els medicaments tradicionals per tractar aquest tipus de patologies però la accessibilitat, a Espanya, està completament garantida.

Els experts en la matèria recorden que l’abordatge de la diabetis és complex i ampli i requereix actuar, no només en el control del sucre, sinó també en els greixos, la pressió arterial i l’activitat física. A diferència de les persones amb diabetis tipus 1; al voltant del 75% de les persones amb diabetis tipus 2 no requereixen de dosis diàries d’insulina per sobreviure si són capaços de regular els seus nivells de glucosa en sang.

Com a mesura preventiva per frenar una epidèmia que s’intueix cada vegada més extensiva davant les preocupants taxes de sobrepès i obesitat que es registren a Espanya, apunten a la necessitat de millorar els hàbits de vida de la població des de molt jove. Cal no oblidar, tampoc, la importància de reforçar les estratègies de diagnòstic precoç davant unes dades que indiquen que el 6% de la població amb diabetis tipus 2 desconeixien tenir-la abans de presentar símptomes de les complicacions derivades d’aquesta malaltia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *