Actes 8 Març

Les obres de la nova planta de tractament de residus de Milà començaran aquesta tardor

Serà durant aquesta tardor quan començaran les obres de millora de les instal·lacions de tractament i valorització de residus de Milà. Almenys aquesta és la previsió del Consell Insular de Menorca després que el Ple de la Comissió balear de Medi Ambient autoritzés el projecte el 29 de juny de 2017 i que des de llavors, supervisat per la direcció tècnica contractada des del Consorci de Residus i Energia de Menorca, s’estiguin realitzant els treballs de redacció i revisió del projecte executiu per part de la UTE Es Milà. El projecte es basa en l’avantprojecte que va presentar l’UTE en el marc del contracte de gestió del servei públic de tractament, valorització i eliminació de residus signat l’1 de desembre de 2015.

Des del Consell Insular de Menorca s’ha explicat que el projecte de nova planta va més enllà de l’ús excessiu de l’abocador que s’ha portat a terme fins a l’actualitat i ha de permetre incrementar més del 50% els percentatges de valorització dels residus recepcionats. Entre d’altres coses, aquest augment serà gràcies a l’automatització de les línies de tractament, a la implantació d’un sistena de digestió anaeròbia, a l’ampliació de la superfície destinada al compostatge de matèria orgànica i a l’aprofitament de gran part del rebuig per elaborar combustible derivat del residu (CSR).

Concretament, el projecte de millora contempla tant la demolició, com el condicionament, reforma i nova construcció d’edificacions, passant d’una superfície construïda d’aproximadament 9.800 m2 a 13.000 m2, que significa un increment del 33%. Pel disseny de les edificacions s’explica que s’han tingut en compte la seva integració en el paisatge, a més de plantejar-se el tancament de totes les naus per minimitzar l’impacte d’olors i la dispersió de residus a l’entorn. El sistema de recollida i segregació de les aigües també s’ha dissenyat amb la finalitat d’aconseguir un ús eficient de l’aigua, a través del sanejament de les aigües residuals, la recirculació dels lixiviats, la recollida i depuració de les aigües grises a una bassa específica i la recollida d’aigües pluvials que s’aprofitaran a la mateixa instal·lació.

Les naus comptaran amb un sistema de climatització, renovació d’aire i ventilació, de tal manera que l’aire carregat serà depurat mitjançant un biofiltre. També es renova completament tot el paviment, instal·lació elèctrica, instal·lació de sanejament i sistema contraincendis. El projecte inclou l’edificació d’una aula ambiental just a l’entrada de les instal·lacions que ha de permetre l’organització de visites “per tornar a apropar la gestió dels residus a la població menorquina”.

La inversió total a realitzar, que per fer-hi front s’ha previst la seva inclusió dintre dels cànons d’entrada de residus a les instal·lacions de Milà durant la totalitat de la vigència del contracte, és de 20.738.528, 63 €, un poc més de la meitat (11.958.212,63 €) corresponent a l’obra civil, 7.220.316 € als equips fixes, altres 1.060.000 € a la maquinària mòbil i 500.000 € a les instal·lacions.

Des de l’inici de la nova concessió, segons les dades facilitades des del Consell Insular de Menorca, ja s’ha invertit un muntant d’1,5 milions d’euros en les obres de segellament i restauració ambiental de l’abocador de residus no perillosos de Milà II, aconseguint-se amb la clausura d’aquest abocador antic confinar els residus dipositats, la qual cosa s’espera minimitzi substancialment la possible afectació a l’entorn. Aquestes obres a l’abocador de Milà II es van iniciar el 27 de juliol de 2017 i es preveu que acabin el desembre d’aquest 2018.

La importància d’aquesta obra radica per una banda, amb l’execució del segellament i restitució ambiental de l’abocador, en aconseguir una “clara millora mediambiental de la zona”, amb la reducció substancial de les emissions a l’atmosfera, la minimització de la generació de lixiviats i la integració paisatgística de la instal·lació amb la futura recuperació d’hàbitats. I per altra banda, el projecte inclou la impermeabilització del talús sud de l’abocador, damunt el qual es recolzen les noves cel·les d’abocament, possibilitant el seu creixement en alçada i incrementant la capacitat de la nova zona d’abocament.

Fins a aquests dies, de la seqüència de segellament a la plataforma superior s’han portat a terme les feines de regularització i conformat de l’abocador, la implantació de la capa de drenatge de gasos i s’ha construït aproximadament el 70% de la barrera geològica artificial (BGA), que és una capa mineral compactada que, conjuntament amb la làmina de PEAD (polietilè d’alta densitat), constitueixen la barrera hidràulica de segellament. A més s’ha conformat i estabilitzat quasi la totalitat dels talussos i s’ha construït el dren perimetral de lixiviats de l’abocador.

Una vegada es finalitzi la construcció de la BGA, prevista per a aquests dies de finals d’agost, es col·locaran els geocompostos (geomembrana de PEAD i geocompost de drenatge) i així es conclourà amb la instal·lació de la barrera hidràulica del segellament. Aquestes obres són dirigides per l’empresa Lurgintza Ingeniería Geológica S.L. i executades per l’empresa UTE Cespa Gestión de Residuos SAU-Adalmo S.L. (UTE Es Milà), en el marc també del contracte de gestió del servei públic de tractament, valorització i eliminació de residus de l’Àrea de Gestió de Residus de Milà.

Text: El Iris       Fotos: CIM/GOB-Menorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.