Presentat el pla d’acció de la Reserva de la Biosfera

L’Agència de la Reserva de la Biosfera ha presentat dilluns el Pla d’acció de la Reserva de la Biosfera de Menorca fins al 2025. Aquest pla pretén aconseguir activar Menorca com un laboratori de sostenibilitat des de les tres funcions de conservació, desenvolupament econòmic i el suport logístic.

Aquest projecte neix de la necessitat detectada pel Programa sobre l’Home i la Biosfera de la UNESCO (MAB) de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera  de disposar d’un pla d’acció per a cada Reserva, en línia amb el Pla d’Acció de Lima (PAL 2016-2025, de recent aprovació.

Es tracta d’un document programàtic que estableix les línies d’acció i projectes perquè, des de la seva aprovació fins al 2025, Menorca avanci cap a la sostenibilitat a través de la coordinació de tots els projectes i iniciatives existents i la proposta de nous projectes innovadors, atrevits i emblemàtics.

El Pla es desenvolupa sobre el marc conceptual dels 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, que aborden temàtiques diverses per afrontar els reptes la pobresa i la fam, l’educació, les desigualtats, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança.

Els 5 objectius principals que persegueix el pla són els següents:

1. Aconseguir la conservació dels valors naturals i culturals i intrínsecs de la Reserva de biosfera de Menorca promovent la sostenibilitat en el seu ús de forma compatible amb la seva conservació.

2. Treballar per una societat i economia eficient i l’autoabastiment des del punt de vista dels recursos i l’energia, amb una alta resiliència i amb una menor petjada ambiental.

3. Aconseguir un desenvolupament econòmic i social sostenible, afavorint l’economia circular, verda, blava i social.

4. Convertir-se en un lloc d’aprenentatge, innovació i experimentació de referència en l’àmbit de la sostenibilitat i el desenvolupament sostenible amb la participació i implicació de tota la comunitat.

5. Desenvolupar i implementar eines per controlar els impactes del desenvolupament econòmic i no superar la capacitat de càrrega ambiental i social de l’illa tenint en compte la gestió adaptativa.

6. Assolir la coordinació i cooperació dels agents socials, econòmics, públics i privats per avançar conjuntament cap al desenvolupament sostenible de la RBM cercant el treball en xarxa a nivell local i internacional.

Pel seguiment i avaluació del pla d’acció s’establirà un programa de seguiment que permeti fer una avaluació global periòdica del grau d’execució del Pla d’Acció i determinar la necessitat de revisar el Pla i avaluar els efectes generats per l’aplicació de les accions establertes pel Pla d’Acció sobre el compliment dels objectius i l’assoliment de les fites.

D’aquesta manera, la redacció del Pla d’acció de la Reserva de Biosfera de Menorca pretén reforçar i impulsar el compromís de Menorca amb el desenvolupament sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *