Les Illes Balears registren un nou màxim històric d’ocupació al setembre El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat les dades d’afiliació i atur

sdr

Al setembre s’han registrat 561.224 afiliacions a la Seguretat Social a les Illes Balears, xifra que representa un nou màxim  d’aquest mes en la sèrie històrica d’afiliació, en ser la primera vegada que un mes de setembre se situa per sobre dels 550.000 treballadors. En termes interanuals l’ocupació creix per sisè any consecutiu (2,85%), és a dir 15.551 persones més treballant que fa un any, una variació similar a la mitjana d’afiliacions del conjunt nacional (2,87%). Les dades intermensuals mostren un descens d’afiliació del 2,6%, és a dir, 15.190 afiliacions.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat  les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha destacat que la creació d’ocupació al setembre és superior al període anterior a la crisi en totes les illes. Així mateix, ha explicat que les dades d’ocupació guarden sintonia amb la fortalesa econòmica que manté Balears, en registrar un creixement del VAB d’un 2,7% en el segon trimestre de l’any, xifra situada a la banda alta de la sèrie històrica de la Comunitat Autònoma, per sobre de la mitjana nacional (2,5%) i de la UE (2,1%).

Així mateix, ha continuat el conseller, les dades publicades i relatives a la despesa turística i desplaçaments turístic d’agost permeten seguir observant un horitzó positiu en l’evolució econòmica dels pròxims mesos, ja que les despeses turístic s’ha incrementat un 2,6% (10.975.000 d’euros) en l’acumulat de l’any.
Negueruela ha afegit que hi ha encara marge per seguir creixent econòmicament, més enllà de la variable del nombre de turistes  a causa de la important despesa per turista i dia, que a l’agost va ser del 11,4%.

La creació de la nova ocupació és indefinida i a temps complet

El conseller de Treball ha reiterat que la millora del mercat de treball no només es produeix en l’àmbit quantitatiu sinó que també ho fa en termes de qualitat de l’ocupació. Així, ha explicat que per cinquè mes consecutiu tot el ritme de creació d’ocupació és indefinit i a temps complet. “La nova ocupació va transformant els llocs de treball temporals en indefinits, ja que disminueixen els primers en favor d’aquests últims, i també a temps complet ja que el temps parcial també ha retrocedit a l’agost”, ha afegit.

D’aquesta manera, la taxa de parcialitat continua la seva reducció a Balears el mes d’agost, darrera dada disponible, i se situa en 16%, una reducció de 0,7 punts respecte el 2017 i de 3,5% des de 2015, front a la taxa de parcialitat de l’Estat, que a l’agost fou de 23,6%.

Negueruela ha precisat que la generació d’ocupació indefinida s’està accelerant fins arribar a un nou màxim històric el mes d’agost, darrera dada disponible, amb un total de 268.894 llocs de treball indefinits, 42.000 més que abans de la crisi. Concretament, a l’agost hi ha hagut 20.045 llocs de treball indefinits més que fa un any, alhora que l’ocupació temporal s’ha reduït en 7.271 persones.

Atur

Al setembre es registraren a les Illes Balears 40.747 persones aturades , una xifra que situa el nivell de desocupació per sota de l’existent el 2008. En termes interanuals la Comunitat Autònoma encadena 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de la desocupació. Al setembre l’atur ha baixat en 1.668 persones (-3,9% ) respecte al mateix mes de 2017. Des d’una perspectiva intermensual l’atur a les illes ha augmentat en 2.120 persones (5,5%).

En termes comparats, Balears és l’única comunitat que ja representa un menor atur que el 2008, exactament -6.060 (-14,8%), mentre que el conjunt espanyol encara té un 22,6% més d’atur.

Major reducció de l’atur de llarga durada

Negueruela ha recordat que en el marc de la reducció de l’atur, el col·lectiu que ha registrat un major descens és el d’aturats de llarga durada, que ho fa a un ritme 3 vegades superior al del conjunt de la desocupació. El nombre d’aturats de llarga durada al setembre és de 12.606 persones, la meitat dels existents el 2015, i les Illes Balears són la comunitat on més es redueix aquesta categoria interanualment.

El conseller ha volgut reiterar que encara hi ha 21.691 persones aturades sense cap tipus de prestacions (53,2%), pel que ha insistit en la necessitat de perseverar en polítiques de protecció d’aquest col·lectiu.

La taxa d’atur administratiu se situa al 6,8%

La reducció de l’atur registrat al setembre i l’acumulació de 6 anys consecutius de disminució de l’atur són dades extensibles a totes les illes, qüestió que està permetent que la taxa d’atur administratiu (calculat segons els registres del SOIB) abasta també valors molt baixos.

Així, en el conjunt de l’arxipèlag balear la taxa d’atur registrat va ser al setembre del 6,8%; en el cas d’Eivissa va ser de 4,5% i a Formentera tot just 2,4%, el que situa a aquestes dues illes en valors d’atur tècnic.

Tot i els aspectes positius registrat, el conseller Negueruela ha insistit en la necessitat de seguir invertint i continuar el disseny de polítiques dirigides a la reducció del nombre de desocupats en la comunitat autònoma, amb l’objectiu d’ampliar el procés de reducció de l’atur i especialment el que afecta els aturats de llarga durada i als col·lectius més vulnerables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *