Actes 8 Març

Premi Born de supervivència

Rafel Pallicer entrega l’estatueta del Premi Born al guanyador de 2017. Foto Joan Antoni Gomila

Estam a les portes d’una nova edició del Premi Born de Teatre, un dels premis teatrals d’iniciativa privada més importants de l’Estat espanyol, on el Cercle Artístic hi posa els cinc sentits per a donar continuïtat a aquesta iniciativa cultural, que és si més no és la més important de les nostres illes en el que fa a premis atorgats als dramaturgs.

Estam segurs que si el Premi Born de Teatre hagués estat una iniciativa mallorquina i que la nit del Premi Born es celebrés a Palma, tindria molt més ajudes, implicació de les Administracions públiques i entitats privades que el guardó ciutadellenc.

És cert que des de l’Ajuntament de Ciutadella i des del Consell de Menorca es fa un veritable esforç econòmic per a mantenir el Premi Born, juntament amb el Cercle Artístic, però la realitat, encara que ens faci mal, és que ara per ara, malgrat la bona participació, el Premi Born és un premi de supervivència.

Un premi de supervivència i de resistència, un premi suat, un premi mai defallit, però que de cada edició costa més en organitzar i tornar-li a donar aquella aura dels anys daurats del Born, on a la nit del lliurament venien companyies de renom i a més a més era un important acte social, com encara ho és gràcies als esforços del Cercle Artístic que ha hagut de recórrer al micro mecenatge per a poder fer front amb les despeses d’organització, perquè les aportacions del Ministeri, Govern i Administracions locals van pràcticament destinades a la quantia del premi.

Per altra banda, el Cercle Artístic ha pogut superar els temporals de la crisi econòmica i de la manca d’un espai propi com era el Teatre Municipal des Born, haguent de passar un èxode forçat per diferents teatres que van des del Principal de Maó al Teatre de Calós.

Potser és el moment d’implicar més a les Administracions, a la Conselleria de Cultura del Govern especialment, perquè hi destini més partides de la pròpia Conselleria i també de l’Institut d’Estudis Baleàrics, i fer acords més positius amb el Ramon Llull per tal que mitjançant convenis es puguin tornar a dur obres importants del panorama català, tot fent un circuit als teatres de les illes, com tampoc seria cap disbarat fer acords amb el Teatre de Manacor, que destaca pel seu compromís per la llengua i el teatre i portar alguna de les seves estrenes de Mallorca a Menorca.

Sabem que rallar, escriure… és moltes vegades massa bo de fer, i que la realitat és ben diferent, però el que mai ha de defallir és la il·lusió, les ganes de tirar endavant, i d’açò el Cercle en sap i molt.

Enhorabona idò, una vegada més per aquesta nova edició i, que no sols s’obrin prest les portes del Teatre Municipal des Born, sinó les portes a més suport institucional, privat i nous acords amb aquella gent que viu el teatre i el fa arribar a tothom.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.