Arriba a Menorca l’exposició «Francesc de Borja Moll i Josep Maria Llompart: una amistat fructífera»

Aquest dimarts, 10 d’octubre, 115è aniversari del naixement de Francesc de Borja Moll, l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella acollirà la inauguració de l’exposició sobre la fructífera col·laboració personal i professional entre dues de les més grans figures de la cultura de les Illes Balears del segle XX: el lingüista menorquí Francesc de Borja Moll, i el poeta, assagista i editor mallorquí Josep Maria Llompart.

L’exposició, que es podrà veure durant quinze dies a l’entrada de l’IES Josep Maria Quadrado, és una iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, i arriba a Menorca gràcies a la col·laboració del Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Ciutadella.

El Consell i l’Ajuntament l’any passat van establir la realització d’un acte el 10 d’octubre de cada any a Ciutadella per celebrar l’aniversari del naixement de Francesc de B. Moll. L’any passat es va dur a terme la restitució del bust del filòleg al pati de Sant Pau del Seminari, després de la seva malaurada sostracció.

Francesc de B. Moll i Josep Maria Llompart van col·laborar en diferents iniciatives dedicades a la promoció i recuperació de la les lletres catalanes en una època en què la llengua pròpia havia estat perseguida i exclosa dels àmbits oficials pel règim franquista.

La seva relació personal i professional és el fil conductor d’aquesta exposició, adherida a la commemoració oficial de l’Any Llompart, declarat pel Govern de les Illes Balears en complir-se els vint-i-cinc anys de la mort del poeta.

Amb aquesta exposició es reconstrueixen els diversos ponts de col·laboració entre dues figures cabdals de la llengua catalana a les Illes Balears, alternant els textos de Pere Rosselló Bover –poeta, crític i professor a la Universitat de les Illes Balears–  amb un conjunt d’objectes d’alt valor històrics que s’exposen per primera vegada: des de la llegendària pipa de Llompart a la màquina d’escriure Hispano-Olivetti que emprà durant dècades el cèlebre lingüista menorquí Francesc de B. Moll i que, de fet, heretà directament del seu mentor: mossèn Antoni M. Alcover, entre d’altres objectes personals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *