Convocat el Grup de Suport Tècnic amb caràcter preventiu davant la previsió de pluges fortes a totes les Illes

La Direcció General d’Emergències i Interior (DGEI) de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques ha decretat el nivell Índex de Gravetat 0 (IG0) del Pla Especial per fer front als Fenòmens Meteorològics Adversos per pluges i tempestes a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Aquesta activació s’ha fet atenent a les informacions rebudes des de la delegació territorial a Balears de l’Agència Estatal de Meteorologia, segons les quals es preveuen pluges a totes les Illes a partir de la mitjanit d’avui i que s’intensificaran a partir de demà horabaixa.

La previsió efectuada des de l’AEMET, és de precipitacions més intenses a partir de les 18 hores de d’avui dijous  fins les 7 hores de divendres dematí principalment a les zones de la Serra de Tramuntana, Nord i Nord-est, Interior, Sud i Llevant mallorquí, a Eivissa i a Formentera amb pluges acumulades que podran arribar als 40l/m2 en una hora i fins als 100l/m2 en 12 hores.

Per tal de preveure la situació que s’esdevindrà les pròximes hores, la DGEI ha reunit els representants de tots els organismes implicats en la gestió d’aquest tipus d’emergència –Grup de Suport Tècnic- per valorar conjuntament l’evolució del fenomen, posar en comú els recursos humans i materials que disposen i coordinar les actuacions conjuntes que es considerin necessàries. Els organismes que s’han reunit són: Bombers del Consell de Mallorca, Bombers de Palma, IBANAT, Delegació d’AEMET, Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia, Salvament Marítim, Delegació del Govern, Direcció general de Ports i Aeroports, Direcció General de Recursos Hídrics, Direcció General de Mobilitat i Transports, Direcció Insular d’Emergències del Consell de Mallorca, ISPIB, Policia Local de Palma, Red Eléctrica de España, EMAYA i  ENDESA. També s’ha informat d’aquesta situació a les policies locals i a les agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil de tots els municipis de les Balears.

Davant la possibilitat que es produeixen inundacions com a conseqüència de les pluges intenses, especialment a les zones on discorren o conflueixen cursos d’aigua (torrents, rierols, etc.) i fins i tot en el clavegueram de zones urbanes, la Direcció General d’Emergències i Interior i el SEIB112 recorden a la ciutadania les mesures a tenir en compte en situacions d’aquestes característiques:

Mesures a la llar

 • Assegurau les portes i les finestres.
 • Adoptau mesures per impedir l’entrada d’aigua.
 • Retirau de l’exterior tot el que pugui ser arrossegat i els objectes que puguin ser impulsats pel vent.
 • Evitau soterranis o zones baixes.
 • Amb el llamps evitau corrents d’aire i desconnectau els aparells elèctrics.

Mesures a l’exterior

 • Si fa vent evitau els llocs on pugui haver-hi despreniments: branques, murs i parets, tanques publicitàries, mobiliari urbà, cornises, edificis en construcció,…; i allunyau-vos dels pals de línia elèctrica.
 • Amb llamps evitau punts elevats i el contacte amb l’aigua; no us refugieu davall arbrat, l’interior d’un vehicle és un lloc segur; allunyau-vos de cables, reixes i objectes metàl·lics.
 • Allunyau-vos dels torrents i no estacioneu als ponts, voreres o desembocadures.
 • No travesseu zones inundades ni a peu ni amb vehicles.
 • Evitau desplaçaments en cotxe o feu-los per rutes principals.
 • Dueu el mòbil amb bateria carregada i suficient combustible en el vehicle.

A les zones marítimes

 • Protegeix el teu habitatge davant la possible invasió de l’aigua de la mar.
 • Si et trobes a un càmping, roman atent a la possibilitat d’evacuació.
 • No t’apropis a passeigs marítims, espigons o penya-segats. La força de l’aigua pot arrossegar-te.
 • No circulis amb vehicles per carreteres pròximes a la línia de platja.
 • Evita practicar qualsevol tipus d’esport nàutic.
 • Si disposes d’embarcació, procura assegurar el seu amarri.

Recorda que, en cas d’emergència, has de telefonar a l’112

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.