Ruth Gutiérrez guanya el Premi Born amb “Los amantes sobrehumanos”, la seva òpera prima

El Premi Born de Teatre ja té nova guanyadora,  Ruth  Gutiérrez Alvarez,  llicenciada en filologia hispànica per la universitat d’Oviedo. Ha realitzat màsters en gènere i en l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera i és actualment professora auxiliar del departament de llengües de la ICAM Universitat Politècnica de Nantes a França.

Gutiérrez ha treballat com a correctora ortogràfica, com a professora auxiliar tant en instituts de secundària com a l’Ajuntament de Gijón i de professora de civilització hispanoamericana a l’École Audiencia a França.

Ha publicat articles sobre teatre, com “El espacio sonoro en la producción teatral de Jesús Campos García” dins d’Anagnórisis: Revista de Investigación Teatral; “Historias de horror y barbàrie: la dramatización de la Sociedad violenta en el teatro español contemporáneo” al llibre Catástrofe y violencia, Dramaturgias de la violencia: autores contemporáneos en el teatro español del siglo XXI”, “La escisión ideológica de doña Emilia o la batalla entre la carne y el espíritu. Una aproximación a los personajes femeninos en las últimas novelas de Emilia Pardo Bazán” publicada a La tribuna. Cadernos de Estudos da Casa-Museo Emilia Pardo Bazán de la Real AcademiaGalega i “El teatro breve español como revulsivo en la lucha contra la violència de genero. Dins de Las expresiones de la violencia en la literatura.

També ha contribuït en diversos congressos i jornades internacionals.

Pel que fa a la seva obra teatral, Los amantes sobrehumanos és la seva primera obra com a dramaturga.

PREMI BORN

A les 23,30 h de la nit del dissabte 20 d’octubre s’ha donat lectura a l’acte del Jurat on s’indicaven les obres finalistes i la guanyadora.

A Ciutadella de Menorca, dia 20 doctubre de 2018, essent les 12,00 h. es procedeix a la lectura de lacta deljurat qualificador del XLIII Premi Born de Teatre 2018, a càrrec de la Secretària del Premi, Neus Castellvell iPotau.

El JURAT de la present edició està format per: SALVA BOLTA (director escènic i artístic); TOMÀS MESTRE (actori director de teatre dAlacant); FABRICE CORRONS (professor a la Universitat de Toulouse, especialitzat en teatrecatalà contemporani); VICTORIA SZPUNBERG (autora teatral i professora de dramatúrgia de l’Institut del Teatre i a l’Escola Superior de Coreografia de Barcelona) i MARÍA JOSÉ SÁNCHEZCASCADO (professora de teatreespanyol a la Universitat de Barcelona).

Els membres del jurat del Premi Born 2018 es reuniren amb la secretària del Premi Born, Neus Castellvell, endues ocasions: el 22 de setembre i el dia 6 doctubre a la Nova Sala Beckett, de Barcelona.

LES OBRES FINALISTES DE LA CONVOCATÒRIA 2018 són:

La biblioteca

El jurat destaca que és una obra necessària, que parla d’un tema delicat, urgent i difícil, però que és tractat amb prou distància i compromís com per no caure en el melodrama. És una obra madura, honesta i amb ètica dramatúrgica. Segons els membres del jurat, és un apropament poètic a una realitat dolorosa en un paisatge de desolació i saqueig.

NOMOPHOBIA

Obra punyent que dona veu a personatges adolescents en crisi, al límit de la mort. És un tema d’actualitat feroç que critica el sistema. El jurat destaca que és una obra que apel·la a un públic molt oblidat: l’adolescent. Per aquest motiu, l’escriptura té un llenguatge fresc, sintètic i essencialista.

Los amantes sobrehumanos

L’obra presenta uns personatges que t’acompanyen un cop has acabat la lectura a causa de la seva complexitat i profunditat. El jurat destaca la valentia de l’autor perquè planteja un teatre inclusiu i arriscat. Destaquen especialment la primera escena per la seva duresa i l’escena set, en la qual l’espectador pot triar entre dues posicions ideològiques.

A continuació es comunica que, PER MAJORIA, el jurat ha elegit com a OBRA GUANYADORA DEL PREMIBORN 2018:

LOS AMANTES SOBREHUMANOS

L’obra guanyadora és una obra arriscada, valenta, un Romeu i Julieta disfuncional que ens ha de servir per a reflexionar sobre la violència i l’horror. Però, malgrat la duresa de les situacions, mai abandona la fragilitat i la tendresa a través del seu llenguatge poètic. Tot i l’arquitectura fràgil de l’obra, el jurat considera que els valors de la funció van més enllà de l’estructura.

Un cop oberta la plica en resulta ser lautor RUTH GUTIÉRREZ ÁLVAREZ (Santander, Cantàbria, 1987).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.