Una aposta per l’autosuficiència energètica

El que ha passat aquesta setmana entre diumenge matí i dimarts vespre no pot tornar a passar. És clar que un cap de fibló és imprevisible, bé ho sabem els menorquins, però la situació de desconnexió elèctrica i tot el que ha comportat és inadmissible. Les administracions han actuat tant bonament com han pogut. Què s’hagués pogut coordinar d’altra manera? Potser sí. Què el mateix diumenge s’haurien d’haver habilitat espais (poliesportiu, Sala Multifuncional…) per poder fer menjar calent i prestar serveis bàsics? Potser sí. Però és innegable que, davant la situació imprevista, i amb la climatologia totalment adversa, es va actuar ràpidament i amb eficàcia, especialment en el transport dels generadors i la seva instal·lació, així com la instal·lació de les dues primeres torres que van permetre restablir la connexió elèctrica. També és cert que fins que les quatre torres no estiguin plenament operatives, els generadors segueixen essent necessaris, sense anar més enfora, avui dimecres a Ciutadella hi ha carrers sense llum; mentre les autoritats demanen un ús racional de l’electricitat.  

Amb aquesta pana el fràgil sistema elèctric menorquí ha quedat en entredit: més de 30.000 abonats (açò vol dir que pagam) hem estat 60 hores sense connexió elèctrica, ben aïllats. Els ciutadans hem viscut amb angoixa aquesta situació i les empreses han perdut feines i molts doblers. Durant 3 dies hem fet vida de resistència, sense aigua calenta i sense llum mentre aquesta setmana mateixa s’ha fet públic que el benefici del Grupo Red Eléctrica durant els primers 9 mesos d’enguany ha estat de 520,7 milions d’euros. Amb el cable enllaçat amb Mallorca ens hagués anat millor? Segurament sí, però no el tenim. I la situació viscuda aquests dies ens du a una altra pregunta: Menorca podria ser energèticament autosuficient? Molt probablement sí. La illa de El Hierro (Canàries) n’és; perquè no feim una aposta seriosa i d’una vegada per totes aprofitamels recursos naturals de la nostra roqueta? Cal pensar-hi i fer passes endavant. El debat és obert!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *