Agricultura reuneix les comissions de seguiment d’ametller i de vinya del bacteri de la Xylella

Dimecres  es van reunir a Mallorca les comissions de seguiment del bacteri de la Xylella dels sectors de l’ametller i de la vinya encapçalats pel director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, l’adjunt a la gerència del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears ( FOGAIBA), Llorenç Mas i el cap de Servei d’Agricultura, Andreu Juan.

Als diferents representants de les organitzacions agràries de les Illes se’ls ha explicat que els propers dies sortirà a exposició pública, per segona vegada, el decret que declara d’utilitat pública la lluita contra aquest bacteri, així com també les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra la plaga i prevenir-la, sobre mesures per a evitar la introducció i propagació dins la Unió de Xylella fastidiosa i les seves modificacions. A més, també defineix l’àmbit d’aplicació, que comprèn tot el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears on hi hagi vegetals especificats amb Xylella fastidiosa.

Des del departament de sanitat vegetal se’ls ha transmès la feina que es du ara a terme amb els assajos a l’hivernacle, amb els objectius d’identificar les diferents respostes de tolerància/susceptibilitat varietal a la Xylella fastidiosa en la vinya i en els ametllers; avaluar el possible efecte de portaempelt o patró com a “transmissor” de la resistència a aquests, així com també comprovar la transmissió del bacteri mitjançant empelts a l’ametller. També s’executen actualment anàlisis filogenètiques dels ceps d’arreu de les illes afectades, mitjançant la seqüenciació dels genomes aïllats del bacteri.

A més, com a novetat, el decret també preveu activitats científiques relacionades amb el bacteri, en què les autoritats fitosanitàries podran detectar i mantenir plantes hostes amb infecció per l’organisme especificat en llocs diferents amb finalitats científiques. El que es pretén és fer un estudi de la presència d’ADN de Xylella fastidiosa en els anells anuals de creixement de la fusta dels ametllers, com a marcadors de la incidència de l’almond leaf scorch disease (ALSD) en el passat, amb l’objectiu de determinar-ne l’origen, focus i expansió en el temps de les infeccions de Xylella fastidiosa en els ametllers al llarg dels darrers 30 anys.

D’aquesta nova exposició pública del decret, cal destacar que el nou pla d’acció que s’ha d’aprovar tindrà caràcter interinsular: el farà, per tant, el Govern i no cada consell insular com estava previst inicialment a petició del Consell Insular d’Eivissa. En aquest sentit, es prohibirà el trasllat de plantes, excepte llavors, des de Menorca a Mallorca i a Eivissa, per evitar que els pugui afectar amb la subespècie multiplex i fastidiosa.

Fins ara s’han detectat més de 800 mostres positives al bacteri Xylella fastidiosa a les Illes Balears, com a resultat de les analítiques del Laboratori Oficial de Sanitat Vegetal de les Illes Balears i confirmades parcialment pel Laboratori Nacional de Referència, amb un total de 21 espècies hostes diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.