Smoix, nova cuina menorquina amb fusió mexicana

Anar al restaurant Smoix de Ciutadella és sempre un d’aquells plaers gastronòmics  on saps que hi vas amb les garanties de que gaudiràs d’una bona taula, bon servei i una de les millors propostes gastronòmiques de l’illa. De fet Miquel Sánchez, el seu cuiner i propietari va ser elegit Millor Cuiner de l’Any a Menorca en la darrera edició dels Premis Gastronòmics que atorga l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. De fet el Restaurant Smoix és un dels dos únics Sol Repsol que hi ha en tota l’illa de Menorca i l’únic establiment amb Bib Gourmand de la Michellin.

Smoix és un dels pioners de la nova cuina menorquina, de reinterpretar el receptari menorquí i fusionar-lo amb cuines com la catalana o com ha fet darrerament amb la cuina mexicana. De fet la seva parella Vianey, és mexicana, i és la que porta la direcció de la sala, i és a la vegada qui millor us pot aconsellar que tastar, i si opteu per aquesta cuina de fusió quines són les particularitats de cada plat. També destaca pel coneixement en el món dels vins, pel que estareu en bones mans.

La cuina de Miquel Sánchez, s’ha dit sempre que és una cuina cosmopolita i alhora compromesa amb el producte local. És d’aquells cuiners que a primera hora del matí es passeja per la plaça del mercat i visita les peixateres tot cercant les millors captures del dia, de la mateixa manera que ho fa amb els petits productors de fruites i verdures, cosa que motiva que quan anem a Smoix tindrem sempre cartes amb producte de temporada i que van canviant segons les estacions, però que a les seves cartes tenen aquells plats que es queden per sempre en la teva memòria gastronòmica, que et fan tornar una i altra vegada al mateix restaurant per a tastar-los, provar-los, degustar-los, viurer-los…

Un d’aquests plats són els raviolis d’escamarlà que cuina magistralment Miquel Sànchez Planas, cuiner de l’any 2017 per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, i que són tot un clàssic a la carta d’aquest restaurant de referència a l’illa de Menorca.

També és tot un clàssic el seu caneló de pollastre rostit, que enguany ha evolucionat pel que fa a la salsa. Si abans l’acompanyava d’una salsa de bolets, a la nova carta l’acompanya d’una salsa on hi ha present aquest toc mexicà que l’hi dóna un toc més que especial i resalta aquest clàssic de la nova cuina menorquina.

Propostes

A més dels dos clàssics dels que hem parlat, els raviolis d’escamar-la i el caneló de rostit, enguany ens hem deixat seduir per les seves noves propostes com els tacos de porcella de Menorca, que són sincerament excel·lents, una de les propostes més encertades de la seva nova carta i que de segur ja tenen adeptes que inicien el seu ritual gastronòmic amb ells com entrant. Melositat, sabors, textures… Miquel no sols cuina magistralment la seva porcella desossada, que també trobareu a la carta com una de les bones recomanacions, sinó que en el cas dels tacos, també en fa la pasta, tot seguint les receptes familiars de la Vianey.

També hem provat els seus tacos de peix, que els fa amb el peix que troba aquell dia al mercat i que són subliminals.

Un altre entrant que està seduint els paladars dels seus clients són les seves patates braves, aquí fusionà la patata brava a la catalana amb les salses braves mexicanes amb els seus diferents tipus de xiles que les fa úniques, com única és la seva croqueta o els seus filets de sardina escabetxada.

Pel que fa als entrants podem optar pels clàssics, que mai en canso de repetir, o bé pel seu “tiradito” de peix de roca de Menorca amb albercoc i vinagreta cítrica o les seves llenties beluga amb gambes vermelles de Menorca, crema de porros i llimona, També pels amants del bacallà la seva esqueixada per a menjar amb cullera.

Pel que fa als plats principals, Miquel Sánchez cuina una de les millors carns a la brasa de l’illa, el seu llom de vaca vella a la graella crea addicció, i més quan te’l serveix filetejat per a poder-lo compartir o no a taula.

El rap en escabetx de cítric o el seu llom de bacallà confitat al pil-pil de pebre verd i puré de tomàtiga al forn, és un meravella, com ho són pel amants de la triperia els seus peus de porc glasejats acompanyats de carpacció de gambes vermelles de Ciutadella i ensalada de fonoll.

Els amants del peix fresc, demanin per a la seva proposta de peix de roca del dia.

Per acabar, jo personalment els hi recomano el seu lemon pie, que de segur que em donaran la raó si els hi dic que és únic.

BODEGA

Vam optar per a una de les recomanacions de Vianey, la cap de sala i parella de Miquel, el Can Sumoi La Rosa, un vi natural d’alçada de la Serra de l’Home de la DO Penedès. Un rosat natural elaborat amb Sumoll, Parellada i Xarel·lo als Cellers Can Sumoi que és on elabora els seus vins naturals Raventós i Blanc.

Estam davant un vi lleuger, delicat, elegant i expressiu. De color daurat asalmonat es presenta net i brillant en copa, molt atractiu a la vista. En pas per nas és elegant, aromes a cideres, gerds, magrana i meló fresc. També hi trobam pètals de rosa. En la seva entrada en boca aparèixen fruites vermelles madures i fruites blanques amb notes florals. Acidessa fresca i ben integrada.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca