L’allargament de la temporada turística permet un nou màxim històric d’afiliacions en un mes d’octubre amb 525.444 llocs de treball El sector de l’hostaleria registra a l’octubre una afiliació de 121.227 persones, 20.000 més que en 2015 L’atur cau un 2,3% en termes interanuals i se situa a nivells anteriors a 2008 com a conseqüència de l’evolució de l’afiliació

Les Illes Balears han registrat 525.444 afiliacions a la Seguretat Social durant el mes d’octubre, el que representa un increment de 15.910 persones més treballant que fa un any (3.1%) i un nou màxim històric pel que fa a les xifres d’ocupació de un mes d’octubre en la sèrie històrica. Des aquesta manera les Illes encadenen sis anys seguits de creació d’ocupació.

Llorenç Pou, director general d’Ocupació i Economia, ha explicat en roda de premsa que aquestes dades són conseqüència de l’allargament de la temporada turística i de la desestacionalització. Pou ha afegit que les xifres d’ocupació del mes d’octubre confirmen el creixement sostingut del mercat de treball, alhora que apunten a un creixement del PIB balear.

El director general ha indicat també que les dades d’afiliació d’octubre consoliden a les Illes com la comunitat autònoma que té més ocupació respecte al començament de la crisi, concretament 69.636, un 14,1%, mentre Espanya per primera vegada ha assolit aquest nivell, amb un 0,4%.

Pou ha subratllat que el sector de l’hoteleria també ha aconseguit un màxim històric d’afiliació a l’octubre, amb 121.227 persones treballant, una xifra que suposa 20.000 llocs de treball més que en 2015. D’aquesta manera, les Illes Balears es posicionen com la comunitat que més ocupació ha creat en el sector turístic en aquest període.

Des d’un punt de vista intermensual, l’ocupació en el territori ha caigut en 35.780 (-6,3%) afiliacions, un fet que respon a causes estacionals habituals entre el mes de setembre i octubre, però que, d’acord amb el director general d’Ocupació i Economia, s’ha anat reduint com a resultat de l’allargament de la temporada turística i el procés de desestacionalització.

En termes de qualitat de l’ocupació, cal destacar que, per sisè mes consecutiu tota la nova ocupació és indefinida i a temps complet. Les dades del mes de setembre, darreres xifres disponibles, apunten que respecte a fa un any s’han creat 15.961 afiliacions a temps complet, mentre que les afiliacions a temps parcial han caigut en 1.477. Així mateix, la taxa de parcialitat del mes de setembre arriba al 16%, 2,7 punts per sota les xifres de 2015.

L’ocupació indefinida també segueix creixent al setembre respecte a fa un any, en aconseguir 20.136 llocs de treball nets (8,1%). El total de contractació indefinida al setembre és de 269.894 llocs de feina, 46.100 més que abans de la crisi.

Així mateix, la caiguda de l’ocupació temporal permet una notable reducció de la taxa de temporalitat, que passa del 38,1% al setembre de 2017, a 35.4% el 2018. Pou ha sostingut que aquesta cota és encara massa elevada, el que obliga a seguir treballant per reduir-la.

Atur

La xifra d’atur d’octubre a les Illes Balears és de 50.217 persones, el que representa una reducció de 1.178 persones (-2,3%) respecte a octubre del 2017, per sota de la mitjana estatal (-6,1%) . Així, Balears encadena 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de l’atur i és l’única comunitat autònoma amb menys atur que el 2008, en concret 6.765 menys (-11,9%).

Des d’una òptica intermensual, l’atur ha augmentat entre setembre i octubre en 9.470 persones (23,2%). Es tracta d’un increment que respon a causes estacionals.

El director general ha afegit que l’atur de llarga durada se situa a les Illes en 12.960 persones durant el mes d’octubre, la meitat de les existents el 2015. Aquesta categoria s’ha reduït un 8,5% en el darrer any, a un ritme tres vegades superior al de l’atur total.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *