El Govern destinarà 2,2 milions el 2019 a ajudes per afavorir l’autoconsum energètic i ultima el concurs de 12 milions per a punts de recàrrega El Consell Assessor de l’Energia ha analitzat positivament les novetats de la normativa estatal que elimina l’impost al sol i el gestor de càrrega per poder instal·lar punts per a vehicles elèctrics


El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Ferran Rosa, ha presidit avui la reunió del Consell Assessor de l’Energia de les Illes Balears, durant la qual s’han analitzat els efectes del Reial Decret Llei 15/2018 i el seu trasllat a les Illes Balears.

El conseller ha destacat que les mesures incloses en el decret van en la línia de la feina desenvolupada i planificada pel Govern de les Illes Balears, en dos aspectes tan fonamentals com l’eliminació de traves i impostos a l’autoconsum o la desaparició de l’exigència de ser gestor de càrrega per poder instal·lar i ser titular de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Així, Pons ha recordat que una de les mesures més destacades, l’eliminació de la figura del gestor de càrrega, suposa, en la pràctica, l’obertura de possibilitats de negoci en el subministrament d’energia als vehicles elèctrics per a qualsevol persona que vulgui aprofitar aquesta oportunitat.

“A Balears hem tingut clar des del primer moment que la mobilitat era peça clau en el canvi de model energètic i, per això, tenir una infraestructra de punts de recàrrega suficient ha estat una prioritat. Per això, a banda dels prop de 300 punts ja instal·lats, en aquest moment s’estan ultimant els darrers tràmits per convocar el concurs més ambiciós que s’ha fet per disposar d’una xarxa ampla de punts de recàrrega ràpids i semiràpids, a la que hi destinarem 12 milions d’euros”, ha explicat el conseller. Aquest projecte es desenvoluparà amb fons de l’ Impost Turisme Sostenible (ITS).

En aquest sentit, Pons ha destacat que l’objectiu és instal•lar entre 500 i 700 punts més amb aquest concurs, amb uns 1.000 punts el 2023.

S’obrirà un concurs que es dividirà en tres línies:

-Una línia que adjudicarà, en aquest cas a empreses, lots de punts de recàrrega distribuïts per Illes –i en el cas de Mallorca, fins i tot per zones- per tal de garantir una distribució proporcionada de tots els punts.

-Una segona línia adreçada a administracions locals

-Una tercera línia oberta a tothom i amb llibertat d’ubicació dels punts, a qualsevol que vulgui dedicar-se al subministrament d’energia (exemple, un supermercat en el seu aparcament o un restaurant….). Aquests seran punts gestionats des de l’àmbit privat adreçats al públic en general.

En segon lloc, el conseller ha ressaltat també que les mesures del decret encaixen també amb la línia d’acció iniciada en aquesta legislatura per fomentar l’autoconsum.

“En aquest camp” –ha explicat el conseller- “ja hem anat treballant per tal d’ afavorir l’autoconsum i si fins ara hem atorgat ajudes per valor de 5 milions d’euros a empreses i particulars per instal·lar sistemes d’autoconsum, en el pressupost de 2019 hi ha reservats 2,2 milions en ajudes per a la instal·lació de plaques solars”.

Amb aquestes ajudes al sector privat (que es completen amb altres per eficiència energètica o adquisició de taxis elèctrics) i les destinades a administracions, el 2019 la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat destinarà en total 6,3 milions d’euros en ajuts al sector públic i privat per continuar fent passes cap a aquest ambiciós repte de canviar el model energètic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.