Menorca Talaiòtica - Unesco

Menorca acollirà un projecte pilot de recuperació d’aqüífers sobreexplotats La infiltració d’aigües regenerades tractades amb el sistema terciari s’ha practicat amb èxit als Estats Units, Israel i Alemanya, entre altres països


El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a contractar el servei d’una prova pilot de reutilització d’aigua regenerada per un valor estimat de 591.556,90 euros, amb l’IVA inclòs. L’objectiu del projecte és recuperar un aqüífer sobreexplotat mitjançant la infiltració d’aigües regenerades amb un tractament avançat conegut com a sistema terciari. Té un termini d’execució de 20 mesos des de la formalització del contracte. L’import prové de l’impost de turisme sostenible (ITS).

El projecte es durà a terme a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Sant Lluís, a Menorca. Es considera que aquesta planta reuneix les condicions òptimes per acollir el projecte: d’una banda, ja aplica el tractament terciari a les aigües residuals i disposa d’espai suficient per allotjar les instal·lacions necessàries per al pilot; de l’altra, les dimensions del municipi de Sant Lluís garanteixen una presència mínima de substàncies d’origen industrial.

La reutilització d’aigües residuals amb aquest tractament avançat de depuració s’ha experimentat, amb èxit, en indrets d’Alemanya, Israel, els Estats Units i Espanya (el darrer, a la localitat catalana del Port de la Selva). S’ha constatat que el sistema terciari de depuració és menys costós que la dessalinització de l’aigua de la mar, tant en l’àmbit econòmic com en l’ambiental.

Si la prova pilot dona resultats satisfactoris, es podria plantejar aquesta solució en altres indrets de les Illes Balears on els recursos hídrics són escassos per manca de pluges i excés de demanda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.