“Cartes noves, joves, velles”  el nou llibre de Bosco Faner

El proper divendres 7 de desembre a les 20,30 hores tindrà lloc al Seminari Diocesà de Ciutadella la presentació del llibre “Cartes noves, joves, velles. Sants Pares, s.I-II” del prevere Bosco Faner. Joan Bosco Faner Bagur fou ordenat prevere l’any 1972, actualment és rector del Seminari i de la Parròquia de Sant Esteve de Ciutadella; és llicenciat en Teologia i Filosofia i des de l’any 1989 fins al dia d’avui te editades 13 publicacions a més de la que aquests dies presenta;  els nostres lectors el poden seguir com a col·laborador habitual del nostre setmanari. La presentació anirà a càrrec de Diego Sabiote, Miquel Àngel Limón i Clara Fullana. L’edició és a cura de Granada Club Selección.

Les “Cartes noves, joves, velles” que ens presenta Faner, ens apropen el coneixement dels Pares apostòlics i escrits dels segles I i II mitjançant la redacció d’unes cartes que s’escriuen Mossèn Joan Arnau Alzina i la seva neboda Clara Marquès Arnau durant els anys 2016 i 2017. Tal i com explica el propi Bosco Faner “Els Pares apostòlics o Pares de l’Església donaren resposta a qüestions morals i teològiques enmig d’un entorn de persecucions externes i de conflictes interns”. La datació d’aquests escrits que procedeixen de llocs geogràficament diversos i allunyats, i que, majoritàriament són cartes, instruccions o documents de caràcter molt concret i ocasional, abraça des de l’any 70 fins a mitjan segle II. Explica Bosco Faner que “ la seva  part final dóna la mà als escriptors apologistes que posen els fonaments de la teologia i passen la Tradició a qui obrí, per necessitat, els primers grans concilis ecumènics”. La majoria d’aquests escrits són ben interessants des del moment en què els Pares apostòlics no es proposen defensar la fa davant jueus o heretges, ni pretenen estudiar la doctrina rebuda. Tenen un únic interès: transmetre la fe i la doctrina així com l’han rebuda, amb impressions i records a vegades ben personals. Faner ens recorda que “els seus ensenyaments van influir notablement en el desenvolupament del pensament i de la teologia cristiana segons la interpretació que feren de la Bíblia, la incorporació de la Tradició i la consolidació de la Litúrgia”.

Al pròleg, Joan Faner Bagur, salessià i germà de l’autor ens diu: “És genial i molt oportú que J. Bosco ens convidi a obrir la finestra d’aquells primers cristians, d’allò que ells assumiren com a nou i essencial, lliure de lluites ideològiques i dogmàtiques dels segles posteriors”. Tot llegint les dues o les tres primers cartes, un té present les paraules de Jesús: Tot escriba que s’ha fet deixeble del Regne és semblant a un pare de família que treu del seu tresor coses noves i velles (Mt. 13,52).”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *