El Govern presenta la proposta per a Menorca del Pla General de Ports per als propers 15 anys

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, acompanyat de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha presentat a Menorca la proposta de Pla General de Ports de les Illes Balears 2018-2033, amb les propostes concretes per a la nostra illa. El document planifica el futur dels ports de les Illes, i es troba ara mateix en fase de consultes amb entitats i associacions del sector nàutic. Es farà  una presentació a cada illa, amb les propostes concretes per a cada una.

El Pla General de Ports aporta una visió global dels ports de Balears, tot partint d’un estudi i d’una diagnosi del sector nàutic per detectar les necessitats de futur. Els criteris que marquen aquesta proposta de Pla són el manteniment de la gestió pública dels ports de les Illes, l’optimització de les infraestructures portuàries existents sense necessitat de fer ampliacions ni construir nous ports, la necessitat d’integrar cada zona portuària amb els nuclis urbans, i facilitar l’accés universal al mar per part de residents i visitants.

El document que avui s’ha presentat esbossa quatre línies principals d’actuació per fer front a les demandes detectades entre el sector nàutic:

  1. La reordenació de la làmina d’aigua abrigada o l’espai a terra per ubicar nous amarraments.
  2. La creació de camps de boies adjacents a les instal·lacions portuàries.
  3. La millora de la xarxa de marines en sec.
  4. La millora de la xarxa actual de rampes de varada per facilitar l’accés universal a la mar.

Aquestes actuacions es concreten en una sèrie de mesures que es duran a terme en cadascuna de les illes, que s’aniran explicant també illa per illa.

Més enllà d’aquestes actuacions sobre el terreny, es pretén també fomentar un canvi d’hàbits per optimitzar les instal·lacions ja existents. El conseller Marc Pons ha afirmat en aquest sentit: “Apostam per un canvi de gestió dels amarraments, per tal d’optimitzar-ne els ja existents i canviar la cultura que cada punt d’amarrament ha d’estar vinculat a una mateixa embarcació durant tot l’any”. En aquesta línia, Fernando López, director d’Aquatica Ingeniería Civil —redactora del document— ha apuntat que han posat el focus d’atenció en el navegant, en la necessitat de facilitar l’accés al mar de les persones i no tant de les embarcacions.

El Pla General de Ports entra ara en fase d’explicació i consultes amb el sector. El director general de Ports i Aeroports del Govern, Xavier Ramis, ha manifestat: “Necessitam la màxima col·laboració de totes les administracions i del sector nàutic, perquè estem dissenyant la planificació per als propers 15 anys, i volem que el Pla General resolgui totes les mancances dels ports de les Balears i tot el sector se’l pugui fer seu”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *