“Veus de Nadal”, avui dissabte a Santa Clara

Per cinquè any consecutiu l’església del monestir de Santa Clara de ciutadella acollirà avui dissabte dia 15 a les 20 hores la lectura dramatitzada de textos de Nadal. Amb el nom de “veus de Nadal” set lectors faran una lectura dramatitzada amb acompanyament musical de la consueta medieval “La processó dels profetes” en la que els profetes Isaïes, David i Jeremies anuncien a l’Emperador l’arribada de la Sibil·la i l’encontre entre aquests dos, i el fragment sobre el naixement del fill de Maria de la “Vita Christi” de Sor Isabel de Villena (S. XV).

La presentació anirà a càrrec del professor i poeta Guillem Benejam qui farà una introducció al començament de l’acte. En anys anteriors han estat noms com Josefina Salord, Pere Gomila o Miquel Àngel Limón qui han presentat l’acte.

Enguany com a novetat s’incorporen a la lectura tres poemes del prevere i autor ciutadellenc J. Bosco Faner, extrets del seu llibre “Qui comprèn la nova i qui l’escamparà” (2017) referents també al Nadal, al Betlem i al naixement de l’infant Jesús. Una altra novetat d’enguany és que la lectura es repetirà a Ferreries, a l’església de Sant Bartomeu diumenge a les 11h.

La idea original i la dramatúrgia d’aquest acte és de Ramon Cavaller García i les lectures aniran a càrrec d’Andreu Genestar, cayetano Bagur, Antoni Pedral, Antoni Riudavets, Myriam Traid, Àngels Anglada i Silve Pons. L’acompanyament musical serà a càrrec dels professors Esther Pons i Andreu Cardona.

Sor Isabel de Villena

Isabel de Villena fou una religiosa i escriptora valenciana protofeminista del segle XV. Va néixer probablement a València, el 1430, filla bastarda d’Enrique de Villena, noble castellà de la casa dels Trastàmara. Isabel va viure des de petita a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven Alfons el Magnànim. El 1445 va professar en el monestir de la Trinitat de les clarisses de València, on seria nomenada abadessa el 1463. Durant la seva vida religiosa, sor Isabel es va guanyar fama de santedat i va reunir al seu voltant un nodrit grup d’escriptors que la veneraven per la seva altura intel·lectual. Isabel de Villena és la primera escriptora amb nom conegut de la literatura valenciana. Va morir al mateix convent on va residir quaranta-cinc anys, víctima d’una epidèmia que assolà València l’any 1490. L’única obra que s’ha conservat d’ella és el Vita Christi, publicat a València 7 anys després de la seva mort.

Vita Christi

És una narració sobre la vida de Jesucrist escrita amb el propòsit d’il·lustrar les monges del seu convent. La seva originalitat rau en el fet que l’autora és capaç d’omplir-la amb la seva prodigiosa imaginació i el seu punt de vista femení. Així, el que havia de ser una vida de Crist esdevé en les seves mans la vida de la Mare de Déu: el llibre comença i acaba amb el naixement de la Verge i la seva assumpció al cel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *