Impuls del Govern a la declaració de projectes industrials estratègics S'aprova un avantprojecte de decret llei

El Consell de Govern ha aprovat un avantprojecte de decret llei per determinar els projectes industrials estratègics per a les Illes Balears i facilitar-ne la tramitació. Aquesta iniciativa permetrà donar prioritat als nous projectes que siguin rellevants per millorar o consolidar el teixit industrial balear i, en especial, a aquells que es destinen a reindustrialitzar zones geogràfiques que han patit una remarcable pèrdua del pes de la indústria dins la seva estructura econòmica, així com tots aquells sectors industrials estratègics que corrin riscs reals de veure compromesa la seva continuïtat en el futur.

A més, els projectes han de demostrar les seves implicacions amb les polítiques energètiques i mediambientals, a fi de contribuir a una indústria neta i compromesa amb el medi ambient, promovent tant l’eficàcia energètica com la disminució d’emissions a l’atmosfera.

La proposta de projecte industrial estratègic pot ser impulsada tant per part d’una administració pública com d’una persona física o jurídica privada, o bé com a resultat d’una col•laboració publicoprivada. El reconeixement final el farà el Consell de Govern, després d’haver estat informat del projecte per diverses administracions, des de l’ajuntament afectat i el consell insular corresponent, fins a altres organismes com són el Consell d’Indústria o la Comissió Balear de Medi Ambient, si fos el cas.

Aquesta declaració permetrà a l’organisme promotor reduir els terminis i disposar de prioritat administrativa en la tramitació; a més, tindrà una declaració d’interès general i podrà acollir-se a ajudes, d’acord amb la legislació vigent, en mesures laborals de recol•locació i programes de formació i de requalificació de treballadors, així com el foment i la constitució de noves formes societàries que puguin derivar-se del projecte.

Entre els requeriments que es valoraran a l’hora de declarar un projecte com a industrial estratègic hi ha la demostració d’una solvència tècnica i econòmica, així com una estimació de l’impacte que pot aportar al teixit industrial —en creació de riquesa i de nous llocs de treball de qualitat— i informes que avalin la seva contribució a les energies netes, basades en un model de suficiència de subministrament i de sostenibilitat ambiental.

El decret llei haurà de ser convalidat en les properes setmanes en el Parlament de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.