El despertar la consciència del cos energètic

 “La fisiologia iòguica no és la fisiologia del cos físic, sinó la del cos subtil i psíquic, una dimensió de la nostra existència que no ve de l’ull físic”.Això dóna una nova dimensió al concepte de la “biologia com a únic destí”, obrint a la biologia psíquica una important porta per assolir una consciència transcendental. És el coneixement del mecanisme d’aquesta energia subtil el que capacita a cada persona per entendre el paper del cos físic com a eina-vehicle per l’evolució de la consciència.

Molt sovint sentim o llegim l’expressió “elevar o despertar la consciència”, el significat del qual és l’expansió del reconeixement de tot allò que som, no només del moviment del cos, en realitzar una postura, una pràctica amb la respiració, sinó abraçar “conscientment” els diferents aspectes d’un mateix, i no passar per alt tots els altres aspectes que succeeixen en l’interior, com són: les percepcions, sensacions, emocions, pensaments, d’aquesta manera posant la mirada a totes elles, ens anirem refinant, entrenant i expandint a Tot allò que som en Realitat.

Podem percebre que l’energia és baixa i la vibració es percep densa quan estem conscientment quasi de forma exclusiva del cos físic. Tot el nostre sentir i pensar està enfocat majoritàriament en el cos, els seus desitjos i les seves limitacions o debilitats.

Quan intensifiquem la nostra energia, amb la pràctica de iòguica o realitzant exercici o moviment a nivell conscient, elevem la consciència a nivells cada cop més alts.És quan ens adonem de la respiració, del moviment subtil que aquesta genera en el cos energètic, i el regne psíquic de la ment comença a tenir més presència. És llavorsquan podem començar aprendre a dirigir o suspendre els nostres pensaments, i a despertar la nostra creativitat. Quan anem elevant més aquest treball conscient, ens obrirem a la intuïció i a l’experiència de l’anar “més enllà” de la ment, dirigint-nos a la “cova” de l’espiritualitat.

Els rius d’energia

El model multidimensional de la visió iòguica dóna el coneixement de concebre la persona amb 5 cossos (com ja hem assenyalat en anteriors articles) i aquests cinc cossos s’alimenten i es mantenen units amb grans corrents i fluxes d’energia (prana). Aquests conductes de corrents d’energia el ioga els anomenem “nadis”. Nadi significa bàsicament fluxe, encara que pot trobar-se traduït de moltes maneres. En un riu flueix aigua, els nadisdel cos, flueix energia, prana.

Sobre el sistema nerviós tenim una red de conductes i corrents d’energia, i els podem pensar com rius d’energia que flueixen en el cos i la ment, connectant els nostres cossos. La fisiologia iòguica fa referència al fet que hi ha uns 72.000nadisen el cos, d’aquestes diu que 14 són les importants, i de les quals tres son les fonamentals. Els que esteu familiaritzats amb la medicina xinesa, l’acupuntura, l’estudi del cos subtil podeu pensar amb els meridians. Els nadis,no són vasos sanguinis, ni venes, ni artèries o nervis. No els podem veure amb l’ull físic, però el llarg de la història s’ha anat desvelant la seva existència i presència en el nostre cos i l’evidència de que son corrents i fluxes evidents. Els pensaments són fluxes d’energia que es converteixen en les paraules, produint-se un fluxe d’alè que genera una vibració a les cordes vocals. Podríem dir que és un fluxe i una vibració, com una espècie de nadi que crea un fluxe d’impulsos químics i elèctrics d’una cèl·lula cerebral a una altra, per posar algun exemple que ens ajuda a ben entendre-ho.

Des del ioga, anem adquirint sensibilitat, obertura, perspicàcia i experiència, i anem desenvolupant i ens anem adonant del fluxe d’energia que constitueix tot el nostre cos.De la mateixa manera que quan obrim les finestres d’un estudi, esdevé una corrent d’aire que fluirà a través d’aquest estudi, i ens n’adonem. Així mateix, podem desenvolupar suficientment sensibilitat com per sentir la “corrent de prana” en el nostre cos: els rius d’energia. Certament, quan l’electricitat passa pels cables no els “veiem”, aparentment no hi ha canvis en els cables, però si posem els dits a un endoll, definitivament sentirem la corrent. Això mateix succeeix amb els nadis, els centres energètics (xacres) i els nostres òrgans del cos subtil.

A mesura que augmentem la nostra sensibilitat a través de la pràctica del ioga, o altres pràctiques que desenvolupen la consciència subtil de la persona, aprendrem a connectar-nos amb la corrent elèctrica-energètica, i ens convencerem de la naturalesa i la funció dels rius d’energia (prana) en tota la nostra constitució.Comprendrem que els nadis són passatges o corrents d’energia subtil, més subtil que el fluxe de l’aire en un estudi, i més poderosa que el fluir de l’electricitat.

Els tres rius

Els tres nadis principals en la nostra constitució psíquica són: Ida, Pingala iSushumna.Algunes vegades se’ls dóna aquests rius d’energia els noms de tres rius sagrats: Ganga, YamunaiSaraswati.Començant per un punt per sota de la base de la columna vertebral, el nadi Idaflueix cap amunt cap amunt pel costat esquerre de la columna fins al centre del cap. I des del mateix punt de partida, el nadi Pingalaflueix pel costat dret de l’espina dorsal, per unir-se amb Idaen el centre del cervell.

Els texts més antics del ioga, concretament del Hatha ioga, es refereixen com la Nadi Lunarila Nadi Solar, al·ludint a la seva corresponent naturalesa. Aquests dos nadis tenen radis d’influència que són simultàniament físics, psicològics i espirituals, perquè irradien tots els nostres cinc cossos, des del cos físic a través de la ment, fins al subtil ser interior.

El tercer, el nadi Sushumna, flueix dins del nucli més subtil de la columna vertebral, quan ambdós s’equilibren, tot es canalitza de forma immediata per ella.

Auto-observació. Pràctica

Si voleu experimentar quin dels dos canals teniu més “actiu” podeu comprovar-ho, posant sa mà sota les fosses nasals i observar quina de les dues fosses té més força-activació en aquest moment. Observareu que quan la nadi Ida flueix, la respiració és més fluida per la fosa nasal esquerre. Quan flueix la nadi Pingala, es respira millor per la fosa nasal dreta. I segons allò que vegis i segueixis llegint podràs entendre com vius aquest moment present. Recorda que tot canvia constantment.

En relació al que heu experimentat, complementarem que el coneixement d’aquests canals en l’àmbit físic, el flux depranadels nadis Ida i Pingalaes pot correlacionar amb el funcionament del sistema nerviós autònom.

 La suma dels “oposats” generen Unió-Equilibri

 Podríem dir que la preponderància del nadi Idacorresponen a la del sistema nerviós parasimpàtic (relaxador)i la preponderància del nadi Pingalaa la del sistema simpàtic (activador).

En el nivell psicològic, el flux del nadi Idaes vincula amb el funcionament de l’hemisferi dret del cervell: el pensament integral amb imatges més que amb paraules, la intuïció, la receptivitat, tot allò que orienta més cap al món interior. L’energia mental (mana shakti) o consciència, es relaciona amb la consciència mental i psíquica.

La nadi Pingala, s’associa amb la lògica de l’hemisferi esquerre: l’anàlisi, el pensament verbal, la iniciativa, tot allò orientat cap el món exterior. L’energia de la vitalitat de la força vital ( prana shakti), es relaciona amb l’energia dinàmica.

Podríem dir que el nadi Idaproveeix la Inspiració per l’Acció, i el nadi Pingalala capacitat per fer d’aquesta (inspiració) una Realitat a través de l’Acció en el món. La seva unió manifesta assertivitat, força, equanimitat, presència, equilibri en el ser humà.

 L’energia (prana) que flueix en aquests dos corrents principals es distribueix a través de tots els cinc cossos, per una prolífica red de canals petits. Com més desperts i conscients estem de com vivim, sentim i actuem o reaccionem més podrem adonar-nos de com es mobilitza l’energia dels nostres rius interiors. Ells són com una clara radiografia de com pensem, de com sentim i percebem, de com ens manifestem en el nostre món interior i com ho expressem a fora. Amb la pràctica del ioga aprenem a reconèixer en cada posició, no només física, sinó mental, psíquica i energètica, el què experimentem en el moment present, despertant la consciència de dins, per poder manifestar-se a fora. Us invitam que ho experimenteu vosaltres mateix@s.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.