Pedres de la memòria pels ciutadellencs assassinats al camps d’extermini nazis

Ciutadella va acollir el passat mes de desembre, just abans de les festes de Nadal, la col·locació de tres “Pedres de la memòria” o “Stolprerstein” per a recordar els tres ciutadellencs que van morir al camp de concentració nazi de Mauthansen. Aquestes plaques han estat ideades per l’artista alemany Gunter Demning, que les va instal·lar ell mateix a Ciutadella davant els domicilis on van residir.

Manuel Marquès Pons (1908-1941), Josep Caules Pons (1911-1942) i Ignasi Moll Caymaris (1914-1941) són els tres ciutadellencs que una vegada exiliats al sud de França van ser apressats per les tropes de l’Alemanya Nazi i van ser deportats al camp de concentració de Mauthansen i després assassinats a Gusen i al castell d’Hartheim.

Aquests tres ciutadellencs republicans es van exiliar a França una vegada Menorca es va rendir a les tropes de Franco, on pretenien iniciar una nova vida fins el moment en que s’inicia la Segona Guerra Mundial i amb l’ocupació nazi de França, són apressats per mor del col·laboracionisme entre el general Franco i Hitler i són deportats entre 10940 i 1941 al terrible camp de concentració i extermini de Manthausen, un dels més terribles, juntament amb els de Austwitz i Spandau.

El  primer en ser assassinat pels nazis va ser Manuel Marquès Pons a l’edat de 33 anys al Castell de Hartheim el 25 de setembre de 1941; semanes mes més tard, Ignasi Moll, de 29 anys d’edat, també va ser assassinat pels nazis el 5 d’octubre de 1941 a Gusen i finalment, el darrer en ser assassinat va ser Josep Caules Pons a l’edat de 31 anys també a Gusen el 9 de gener de 1942.

Tots tres van perdre la vida per les seves idees polítiques i per a defensar els ideals de la Republica.

Des del dimecres 19 de desembre de 2018, gràcies a una campanya solidaria iniciada per la CGT s’ha pogut fer memòria a la ciutat on van néixer i viure fins que per mor d’uns ideals van haver d’abandonar i per ells patir una persecució política per part del règim franquista que, comptà amb el nacional socialisme de Hitler per a la seva detenció a l’exili i ser assassinats als terribles camps d’extermini.

Als actes de col·locació dels “Stolprerstein”, hi van ser presents familiars de les víctimes, representants de la CGT i de partits polítics com Podem, PSM, Més x Menorca, Esquerra de Menorca i PSOE. No hi va anar cap representant de PP, UPC, PI i Ciutadans.

Esperem que fets com aquests, el de morir per a defensar les teves idees polítiques no es tornin a repetir, i que aquells que s’omplen la boca de l’esperit del 78 i de la Transició, recordin que aquests tres joves van morir per la democràcia enfront a la dictadura i que saber perdonar és la part més important de la persona a un estat lliure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.