Actes 8 Març

Inauguració de l’exposició Arqueologia urbana: 20 anys entre vesins, màquines i manobres.

Aquest dissabte dia 12 de gener, a les 18 h, tindrà lloc al Museu de Menorca la inauguració de l’exposició institucional de la Diada del poble de Menorca d’enguany.

Amb el títol “Arqueologia urbana. 20 anys entre vesins, màquines i manobres”, aquesta exposició és una mostra dels materials arqueològics més interessants que han proporcionat les excavacions preventives durant les darreres dues dècades. El visitant també hi podrà conèixer algunes de les noves dades sobre el nostre passat que s’han recollit a través d’aquestes actuacions.

Les intervencions preventives són aquelles que es porten a terme com a conseqüència d’una obra, pública o privada, que afecta un jaciment arqueològic. A l’exposició, els visitants podran conèixer també la dinàmica d’aquest tipus d’intervencions, que a les Illes Balears es van formalitzar amb la implantació de la llei de Patrimoni Històric del 1998 i el reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears, de l’any 2000. Aquestes normatives van esdevenir eines molt importants per la protecció del patrimoni arqueològic, i van suposar un increment considerable del nombre d’intervencions arqueològiques vinculades a obres públiques i privades. Aquest fet va permetre recollir moltíssima informació històrica que, d’altra manera, s’hauria perdut.

A Menorca la major part de la informació històrica obtinguda a partir d’aquestes troballes poques vegades s’ha donat a conèixer al gran públic. Donat que aquestes  intervencions tenen lloc sobretot en entorns urbans i que, igual que qualsevol treball relacionat amb una obra constructiva, generen algunes molèsties als ciutadans, és especialment important donar a conèixer els resultats d’aquestes feines.

Arran de tot açò, el Consell Insular de Menorca, el Museu de Menorca i el Museu Municipal de Ciutadella han considerat necessari transmetre a la societat la importància de les intervencions arqueològiques preventives i com aquestes proporcionen una informació cabdal per conèixer la nostra història.  

L’exposició ha estat comissariada per les arqueòlogues Maria José León i Elena Sintes.

La mostra es podrà veure del 13 de gener al 5 de maig al Museu de Menorca a Maó i del 16 d’agost al 9 de novembre a la sala El Roser de Ciutadella. 

Paral·lelament s’han programat una sèrie d’activitats amb l’objectiu de complementar l’exposició i donar resposta a inquietuds i públic diversos. Es duran a terme tallers familiars, conferències, visites guiades…

Destaca les excursions a tots els municipis de l’illa per donar a conèixer les intervencions arqueològiques que s’hi han realitzat. Una vegada més el Museu anirà més enllà de la seva seu i estarà present a tot el territori.

Un petit cicle de conferències posarà de manifest altres experiències en arqueologia urbana; Son Espases de Palma de Mallorca, El Born de Barcelona i el teatre romà de Cartegena.

Destaca també la taula rodona “Amb ulls d’arqueòloga” que tindrà lloc el Dia de la Dona.

Bona part d’aquestes activitats es repetiran quan l’exposició tingui lloc a Ciutadella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.