Què pujarà el 2019?

L’any s’ha iniciat amb pujades a la llum, els carburants, diversos productes de telefonia i els segells, mentre que baixarà el gas natural, en una mitjana del 1,92% l’IBI i es mantindran les taxes aeroportuàries. Aquestes variacions van acompanyades d’una pujada de l’SMI a 900 euros,és un 22,3% més que el 2018, que era de 735,9 euros, i és la pujada més important des de la dècada dels 70 iun 1,6% les pensions.

L’IPC va concloure 2018 amb una alça del 1,2%, segons la dada avançada per l’INE, per davall de la pujada dels sous de treballadors públics aquest any (+ 1,75%) i de l’augment de les pensions, fixat finalment en l’1,7%, amb els consegüents guanys de poder adquisitiu en els dos col·lectius, si bé se situa per davall de l’increment salarial pactat en conveni, que fins al novembre arribava al 1,7%. En 2019, amb una previsió de l’IPC del 1,2%, el salari dels funcionaris pujarà almenys un 2,25%, al que es podrà sumar un altre 0,25% en funció del PIB i un altre 0,25% per fons addicionals; mentre que les pensions es revaloritzaran un 1,6% i les pensions mínimes un 3%, al costat d’una alça del 22,3% de l’SMI, fins als 900 euros mensuals en 14 pagues.

Energia i gas

Pel que fa a l’energia, els preus del sector començaran amb caigudes, principalment, a causa de la baixada en els preus de la matèria primera, amb un barril de cru instal·lat al voltant dels 53 dòlars i en espiral descendent des del passat mes d’octubre. Així, aquesta tendència a la baixa en el preu del petroli en l’últim trimestre ha duit als combustibles a tancar l’any en mínims de 2018. El preu mitjà del litre de gasoil se situa en els 1,163 euros, segons les últimes dades del Butlletí Petrolier de la UE. Per la seva banda, la gasolina està en 1,211 euros.

Llum

L’any tanca amb un descens de l’1,4% del preu de la llum respecte al novembre i un 2,4% des del gener del 2018. Ara bé, malgrat que el govern espanyol ha assegurat que es mantindrà congelada la part del rebut que regula, tot apunta, observant el comportament del mercat majorista de l’electricitat, que el 2019 la llum pujarà un 4% si l’executiu de Sánchez reinstaura l’impost que cobra a les companyies per generar electricitat.

Gas Natural

Mentrestant, la tarifa de gas natural, que també veurà congelats els seus peatges, rebrà al gener als consumidors domèstics amb una baixada de la tarifa d’últim recurs (TUR) d’un 4,6% de mitjana respecte a l’últim trimestre de l’any.

Butà

Per la seva banda, el preu de la bombona de butà se situa en 15,33 euros, després d’haver pujat un 4,93% al novembre, per la qual cosa caldrà esperar a mitjans de mes per veure si s’encareix per quart mes consecutiu o no.

Telefonia

Pel que fa a les telecomunicacions, Movistar va anunciar que pujarà els preus de les quotes mensuals de productes fixos i mòbils, dels consums extra -com missatges de text o establiment de trucades-, d’altres bons i serveis addicionals i, a partir del cinc de febrer, d’alguns dels paquets Fusió. Vodafone i Orange no han revelat per ara si es sumaran a l’alça de preus.

Transports i hotels

Segons l’informe de previsió global per al sector dels viatges de l’Associació Mundial de Viatges de Negocis i CWT, els preus dels bitllets d’avió a Espanya s’enfilaran fins a un 6,7%. Les pujades més importants les patirà la classe turista dels vols intercontinentals, amb un 7,9%, i també la classe business dels vols interns, amb un 6,9%. Tampoc s’escaparà d’un increment de preus el sector hoteler: el mateix informe el xifra en un 8,5% a Espanya. Es manté la subvenció del preu dels bitllets de transport aeri i marítim dels residents en territoris no peninsulars en el 75%.

Nous impostos, euríbor i IBI

En el capítol d’impostos, si finalment s’aproven els Pressupostos de 2019, el Govern inclourà un augment de l’IRPF per a les rendes molt altes i una tributació mínima d’un 15% en societats, així com una alça de l’1% en Patrimoni per a fortunes de més de 10 milions. Així mateix, baixarà del 10% al 4% l’IVA dels productes d’higiene femenina i del 21% al 10% el de serveis veterinaris, mentre que estan pendents d’aprovació el nou impostos als serveis digitals i la creació de l’impost sobre transaccions financeres , així com el nou impost al dièsel per equiparar-lo al de la gasolina.

Habitatge

En matèria d’habitatge, les previsions dels principals portals immobiliaris apunten a una alça tant en la compra com de lloguer. Pisos.com xifra l’augment en entre un 5% i un 6%. Quant a l’Euríbor, aquest va tancar desembre al -0,13% i els experts creuen que continuarà tendència alcista i la pujada serà progressiva a llarg termini, encara que no és segur que torni al terreny positiu.

IBI

A més, el Govern ha aprovat els coeficients d’actualització dels valors cadastrals per 2019, que implicarà a 1.179 municipis, el que tindrà efectes en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). L’actualització dóna com a resultat una baixada mitjana agregada de l’1,92% del valor cadastral.

Segells

El segell per a l’enviament de cartes i targetes postals normalitzades i de fins a vint grams de pes a destins nacionals pujarà un 9% l’1 de gener de 2019, de manera que passarà a costar 0,60 euros, enfront dels 0,55 euros actuals. Es tracta d’una pujada inferior a la del 10% d’aquest any, però és una de les més altes que aquesta tarifa postal, considerada de servei públic, registra en els últims anys, després de la del 11,1% de 2017 i la del 10,5% que va experimentar el 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *