Tortell de Reis o Casques dels Reis? A Menorca, antigament es deien casques als tortells

El Tortell de Reis, Còca dei Reis o Tourteau des Rois és un pastís en forma de corona i d’origen medieval que trobarem als receptaris catalans, occitans i provençals entre altres.

Segons explica Jaume Fàbrega, el Tortell de Reis es feia antigament a Flandes, i ara s’elabora a Catalunya i també a les Balears, com també a Portugal des del segle XIX amb el nom de Bolo rei, i parcialment a Espanya com a Roscón de Reyes. També hi ha la teoria que és una elaboració heretada de la cuina àrab o morisca, o fins i tot no es descarta que a l’igual que la coca bamba –la pasta és pràcticament igual- fos d’origen sefardí.

El fet de posar-hi una fava (actualment també una figureta) ja es troba documentat a la Provença del segle XIV. Loís Stouff ho esmenta a Ravitaillement et alimentations en Provence aux XIV et XV siècles ens diu que un flequer ofereix als frares menors d’ Avinyó com a  “estrenes” (mot occità i català) “una fogassa on hi havia una fava”. Joan Amades i altres folkloristes també s’ hi refereixen.

Segons alguns, era una tradició pagana que homenatja a Saturn (déu de l’agricultura i les collites), es festejava la fiscalització del període més fosc de l’any i l’inici de la llum. En aquella època l’any no acabava al desembre, sinó que s’allargava fins a finalitzar el mes de febrer. Inicialment era una coca amb mel i fruits secs (dàtils i figues). Aquest fet es va convertir en un dels més populars a la ‘festa dels esclaus’. Durant el segle III després de C, es va introduir la fava, i es considerava un símbol de prosperitat i de fertilitat .La persona que la trobava, se li augurava prosperitat durant la resta d’any. D’aquí va sortir a Espanya l’expressió “ximple de la fava” (“tonto del haba”). Al segle XVIII un cuiner, amb ganes d’acontentar el petit rei Lluís XV, va introduir com a sorpresa en el tortell una moneda d’or. A partir d’aquest moment, la moneda va adquirir més valor simbòlic que la fava, i ja ningú volia que li toqués el llegum. Amb els anys es va canviar la moneda per una figureta de ceràmica, alhora que la fava es va convertir en un símbol negatiu. Al segle XIX, es va convertir en tradició menjar el tortell el dia de Reis i l’afortunat que li sortia la figureta era el rei i al que li tocava la fava havia de pagar el tortell.

El tortell, segons Fàbrega, arreu dels països catalano-occitans és un dolç ritual i no sols del dia dels reis d’Orient, sinó d’altres festes com el Diumenge de Rams o la Pàsqua. Per açò cal recordar que a Menorca, especialment a la part de Ciutadella al tortell que s’elabora per als berenars del Diumenge de Rams li deim casca.

Pere Ballester ja menciona les casques al seu De re cibaria i les defineix com unes pastes dures que es feien amb base de pa cru o farina de força, ous, sucre, oli i sèu de porc. Podien ser buides o farcides de pastarral, brossat amb sucre o de confitura… Potser estam davant el nostre Tortell de Reis més antic o més propi de Menorca i que en tot cas serien les Casques dels Reis?

El Diccionari Alcover-Moll en diu que la casca té forma rodona amb un forat enmig –igual que el Tortell de Reis- i anaven ensucrades o pintades amb ou.

Casques dels Reis

La casca o casca dels Reis (Casca de los Reyes en castellà) és un dolç típic de la cuina valenciana i ho fou de la mallorquina, realitzat amb ametlla mòlta, sucre i ous, que es pot omplir de confitura de vermell d’ou, de monyaco o de carabassa. També pot anar acompanyat de canyella, ratlladura de taronja o de llimona, o merengue. La casca es consumeix típicament el Dia de Reis, però també en altres celebracions familiars. La forma pot variar d’una població a una altra, però en general sol tenir forma de rosca o de serp.

La seva semblança amb el Tortell de Reis, potser ha degenerat que a les Illes el nom original, com també la seva elaboració s’hagués perdut en detriment del tortell català, però açò ho diran els antics receptaris si contenen receptes de casques dels reis, que sí son conservades encara a Valencia, on han estat tornades a recuperar després que als anys 60 del segle passat van desaparèixer per mor de la moda dels tortells de reis.

Les casques dels reis que s’elaboren a València tenen com a ingredients principals ametlla mòlta, sucre, canyella i pell de taronja i de llimona ratllades. El seu farciment va des de confitura de vermell d’ou, o de confitures de monyaco o carabassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *