El Govern aprova una sèrie de mesures destinades a beneficiar a un dels principals motors econòmics, els treballadors autònoms.

Els treballadors autònoms han encetat el 2019 amb més protecció social i més beneficis. Si bé l’equiparació dels drets dels autònoms amb els dels treballadors assalariats encara està lluny, els autònoms fan una passa endavant per millorar la seva situació. El darrer consell de ministres de 2018 va aprovar un decret llei que inclou un augment de l’1,25% de la base mínima de cotització a partir de l’1 de gener, fins a situar-se en 944,3 euros per a les persones físiques, i el tipus de cotització passa a ser del 30%. El canvi farà que les quotes dels autònoms augmentin 5,36 euros al mes, fins als 283,3 euros per a les persones físiques i fins als 364,22 per als societaris.

L’augment de quota, molt lluny dels 60 euros mensuals que havia arribat a proposar el govern socialista per equiparar-la a l’augment del sou mínim interprofessional, es tradueix en un augment significatiu de les prestacions socials, com ara la millora de l’accés a l’atur. Segons el ministeri d’Hisenda, Espanya escala posicions en matèria de protecció dels autònoms: és el segon país, per darrere de Luxemburg, que ofereix una protecció més elevada als treballadors per compte propi.

Pel que fa a les noves avantatges d’aquest col·lectiu podem destacar les següents:

Atur

Es facilita l’accés a la prestació i se n’allarga la durada

Fins ara els requisits per poder accedir a la prestació per cessament d’activitat (l’atur dels autònoms) eren molt estrictes. El nou decret flexibilitza els criteris, en facilita l’accés i augmenta la durada de la prestació fins a un màxim de 24 mesos, davant dels 12 actuals. La prestació mínima, que fins ara era de dos mesos, passa a ser de quatre mesos.

Cobertures

Universalització de la protecció contra accidents i malalties

Els autònoms, sense necessitat de pagar cap suplement com fins ara, estaran coberts davant les contingències professionals (accidents laborals i malalties professionals). S’universalitzen prestacions que abans eren voluntàries. A més, amb el canvi, uns 500.000 treballadors per compte propi passaran a pagar una quota inferior perquè els que fins ara pagaven un suplement per gaudir de la cobertura el deixaran de pagar. Es reparteix la despesa extra entre tots els autònoms.

Una altra novetat destacada és que tots els treballadors autònoms tindran dret a cobrar la prestació per accident de treball o malaltia professional des del primer dia de la baixa. També s’eximeix de pagar la quota mensual als autònoms que pateixin una malaltia llarga a partir del segon mes de baixa. Fins ara, tot i estar de baixa per malalties llargues, com el càncer, els treballadors per compte propi havien d’abonar la quota cada mes. El nou decret també preveu que tots els autònoms tinguin dret a accedir a formació contínua i a cursos de reciclatge professional.

Maternitat

Bonificacions de la quota per a mares

Les dones autònomes que tinguin fills podran obtenir una tarifa plana en la quota de 60 euros durant 12 mesos sense necessitat de cessar prèviament la seva activitat.

Per altra banda, des de l’Estat també vigilarà els que es conèixen com a “falsos” autònoms amb més inspeccions de treball.

Sancions

Multes per a les empreses amb falsos autònoms

Amb l’augment del sou mínim interprofessional, la base mínima de cotització dels autònoms serà més baixa que la dels treballadors amb contracte laboral, fet que pot incentivar que empreses prefereixin els falsos autònoms als treballadors assalariats. Per desincentivar-ho, s’estableixen sancions d’entre 3.126 euros i 10.000 euros per cada fals autònom que hi hagi en una empresa. El govern espanyol espera que les sancions econòmiques serveixin per evitar el traspàs de treballadors d’un règim a l’altre.

Nou sistema de quotes

Agents socials, autònoms i govern espanyol negocien canvis

Al marge de les novetats que suposa el nou decret, el govern espanyol, els sindicats i les associacions de treballadors per compte propi negocien un canvi de model per calcular la quota. Durant el 2019 hauria d’entrar en vigor un sistema pel qual els autònoms cotitzaran segons els seus ingressos reals, amb una fórmula similar a la dels treballadors assalariats. Per ara, l’executiu socialista treballa en creuar dades de l’Agència Tributària i de la Tresoreria de la Seguretat Social per poder establir les quantitats que cada treballador autònom haurà de pagar amb el nou sistema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.