Els pensionistes ja no han de pagar els medicaments a les farmàcies

Des del primer de gener d’enguany els pensionistes de les Balears ja no han de pagar els medicaments a les farmàcies de les illes. La fi del copagament farmacèutic s’ha anat gestant aquests darrers mesos entre la conselleria de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Balears ( COFIB ) que han treballat conjuntament per poder eliminar el copagament de medicaments als pensionistes el 2019. Quasi 200.000 pensionistes balears es veuen beneficiats per aquesta mesura.

Per fer efectiva aquesta mesura ha estat necessari modificar el sistema de recepta electrònica i integrar-lo en els sistemes informàtics del Servei de Salut i de les farmàcies. Els departaments tècnics  de l’Ib -Salut han treballat en aquest requisit tècnic que ha requerit la col·laboració del  COFIB .

Fins ara els pensionistes que cobraven una renda inferior a 18.000 euros anuals pagaven un 10% dels medicaments, amb un límit màxim d’aportació de 8,23 euros al mes. Els que cobraven entre 18.000 i 100.000 euros en pagaven també un 10%, però amb un límit mensual de 18,52 euros, i els que superaven els 100.000 euros per any en pagaven el 60%, amb un límit de 61,75 euros mensuals. El primer semestre de 2018, uns 174.000 pensionistes de les Illes Balears van retirar algun medicament o producte sanitari, per un valor total de 78 milions d’euros, dels quals els usuaris varen pagar 4,5 milions, el 5,8% del total .

Amb l’eliminació del copagament es recupera la gratuïtat dels medicaments per als pensionistes, una condició que van perdre el 2012 amb l’entrada en vigor del Reial decret 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions. En aplicació d’aquesta norma, els pensionistes havien d’abonar un percentatge del preu de venda al públic de les medicines, amb un límit mensual establert en funció de la renda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.