El Govern ha destinat 8,5 milions per a ajudes a l’autoconsum aquesta legislatura

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presentat aquesta setmana una nova convocatòria d’ajudes per a la instal·lació de sistemes d’energia neta per a autoconsum, adreçada a empreses, entitats i particulars, dotada amb 1,8 milions d’euros. La convocatòria està ja oberta i es poden presentar les sol·licituds fins al 29 de març.

El conseller ha fet la presentació d’aquesta nova convocatòria a la seu de l’empresa Comercial Ansa (ubicada al polígon de Marratxí), la qual s’ha adherit ja a les subvencions públiques anteriors per instal·lar sistemes d’autoconsum. Amb les plaques fotovoltaiques instal·lades, aquesta empresa cobreix el 90 % de la seva demanda elèctrica. El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Ferran Rosa; el gerent de l’empresa Comercial Ansa, Gerardo Campos, i el regidor de l’Ajuntament de Marratxí Miquel Cabot han participat en la visita.

També ha avançat el conseller que s’està ultimant la nova convocatòria adreçada als ajuntaments i als consells, que es farà pública en breu, dotada amb una quantitat similar a la dels anys anteriors, uns 1,2 milions d’euros.

Les ajudes, amb fons europeus FEDER, estan adreçades a empreses, entitats i particulars.

Es poden rebre ajudes tant per instal·lar plaques fotovoltaiques com sistemes d’energia microeòlica. I, en aquesta convocatòria, es poden subvencionar també bateries d’acumulació d’electricitat.

Les ajudes es concreten en el finançament d’un percentatges d’entre el 40 % (per a empreses i entitats) i el 50 % (cas de particulars) de l’import de la inversió; també del 50 % per a les instal·lacions que incorporin bateries d’acumulació d’ió liti.

El conseller ha destacat l’important estalvi que suposa la instal·lació de sistemes d’autoconsum.
Ha posat com a exemple una instal·lació del tipus de la visitada avui de Comercial Ansa. Per una instal·lació de 50,17 kW, amb una inversió de 75.500 euros i una subvenció de 27.100 euros, es genera un estalvi energètic anual de 9.642 euros. A més a més, el cost de la instal·lació queda amortitzat en cinc anys i la seva vida útil és de 25.

Ha recordat el conseller que, des del primer moment, aquest Govern ha tingut clar que era necessari destinar fons públics al foment de l’autoconsum a les empreses de les nostres illes, a les entitats, particulars i també a les administracions locals; i que aquesta línia estratègica de feina —amb distintes convocatòries d’ajudes— ha tengut bons resultats.

Així, amb les convocatòries de 2019 en marxa, el Govern haurà destinat 8,5 milions d’euros en ajudes a l’autoconsum aquesta legislatura. Aquestes ajudes han permès passar de 193 kW de potència el 2015 a més de 6,8 MW el 2019 (4,6 MW fins a 2018).

Les empreses hauran invertit més de 16 milions d’euros (amb la subvenció de 8,5 milions), una inversió que es tradueix en 1,4 milions d’estalvi anuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *