Menorca avança cap a la transició energètica

Una delegació tècnica de la Comissió Europea s’ha desplaçat a Menorca per conèixer de primera mà l’estratègia de l’illa per aconseguir arribar al 2030 consumint un 85 per cent d’energies renovables. L’objectiu d’aquesta visita és analitzar a fons el Full de Ruta Menorca 2030 que es va enviar a la Comissió Europea dues setmanes enrere, conèixer la realitat de l’illa sobre el terreny i contrastar amb agents polítics, institucionals, socials i econòmics la disponibilitat de Menorca per avançar i ser referent en la transició energètica. 

La delegació ha treballat a fons el document i les propostes concretes que inclou. En aquest sentit, des d’Europa es recolza la iniciativa de Menorca i s’esperona l’illa per tal que esdevingui referent en el marc europeu en matèria de transició energètica. 

Els representants europeus han informat al Consell de Menorca, al Govern balear, a les entitats empresarials i socials i a les institucions de l’illa de les possibilitats de recolzament existents a la Comissió Europea per a les iniciatives contemplades a l’Estratègia Menorca 2030. Així, per exemple, s’han plantejat l’existència de fons estructurals europeus i també la línia de finançament per a iniciatives d’innovació i desenvolupament. 

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha valorat la importància de la visita, afirmant que “esperam obtenir grans resultats. Durant aquestes dues jornades intenses de treball també hem volgut implicar a tota la societat menorquina, patronals, sindicats, agents socials i econòmics, partits polítics… per mostrar davant d’Europa que es tracta d’un projecte d’illa que va molt més enllà de partits polítics”. De fet, els representants europeus han destacat molt positivament el consens existent a l’illa en relació a la iniciativa. 

A nivell administratiu, des de la Comissió Europea s’ha destacat que les illes són territoris especialment preparats per a una transició energètica, per la seva vulnerabilitat davant el canvi climàtic com pel fet de ser espais reduïts que permeten una implantació més ràpida de canvis i innovacions que a altres territoris més extensos podrien tardar més. I en aquesta línia, els representants europeus han destacat que en el marc de les illes europees, Menorca està en primera línia per impulsar aquesta transició, tant pel seu tamany com per la conscienciació social existent i la voluntat i acord polític per afrontar aquest canvi de model. 

Des del Govern Central, i més concretament des de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE), s’ha destacat la importància i valentia de l’aposta menorquina, tot comprometent el seu recolzament per tal que Menorca sigui referent a nivell estatal i les iniciatives que es despleguin a Menorca puguin replicar-se després a altres territoris. 

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, ha destacat la importància de la visita tècnica. “Estem treballant seriosament en una proposta ambiciosa, i la base per a assolir els objectius que ens proposam és comptar amb un full de ruta sòlid. El fet que alts funcionaris de la Comissió Europea es desplacin fins a Menorca i treballin aquí dues jornades demostra la solidesa de la iniciativa i el recolzament que rep la iniciativa”, ha comentat. 

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.