Les Illes Balears registren 421.425 afiliacions a la Seguretat Social al gener, el que representa un nou màxim històric d’ocupació en temporada baixa Gairebé 56.000 treballadors a les Illes Balears  es beneficiaran de la pujada de  l’SMI a 900 euros

Les Illes Balears han registrat 421.425 afiliacions a la Seguretat Social al gener, xifra que representa un nou màxim en la sèrie històrica d’aquest mes. En termes interanuals l’afiliació en el primer mes de l’any ha crescut en 11.998 persones (2,92%), mentre que la variació mensual ha estat de -1,27%, és a dir, 5.435 persones.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha explicat en roda de premsa amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, que “les dades d’afiliació i atur de gener de 2019 ens permeten començar l’any tal i com va finalitzar en 2018. Tornem a estar a un màxim d’afiliació en un mes de gener de qualsevol sèrie històrica i, per tant, es manté l’empenta del nostre mercat laboral i de l’activitat econòmica. Una reducció de l’atur que ens deixa a nivells de 2008 i per tant a nivells anteriors a la crisi econòmica”.

56.000 beneficiats per l’SMI

El conseller Negueruela ha informat que, d’acord amb el SEPE l’increment de l’SMI fins a 900 euros (23% més) aprovat pel Govern espanyol beneficiarà gairebé 56.000 treballadors en el territori. Aquest augment salarial permetrà que els treballadors vegin incrementat el seu poder adquisitiu, el que suposarà un reforç més per al consum, especialment per als sectors del comerç i la restauració.

Qualitat de l’ocupació

En matèria de qualitat de l’ocupació, per novè mes consecutiu tota la creació de llocs de treball és indefinida i a temps complet, mentre se segueix registrant una destrucció de l’ocupació temporal i a temps parcial.

D’aquesta manera, el nombre d’afiliats a temps complet al desembre de 2018 (última dada disponible) va ser de 233.265 treballadors, un total de 10.146 persones ocupades més que al desembre de 2017. De forma paral·lela s’ha reduït l’afiliació a temps parcial en 289 treballadors, de manera que la taxa de parcialitat continua reduint-se i se situa en el 20,3% (24,5% a nivell nacional), el que implica una reducció de 2,6 punts percentuals respecte a 2015.

Així mateix, l’ocupació indefinida segueix creixent i al desembre de 2018 va haver-hi 12.268 llocs de treball estables més que fa un any (un 6,6% més) mentre l’ocupació temporal s’ha reduït en 2.411 persones.

Pel que fa a la taxa de temporalitat, aquesta va retrocedint mes a mes, en passar, segons les últimes dades disponibles, del 34,2% al 32,2% al desembre de 2018, tot i que continua sent elevada. No obstant això, aquest indicador ja se situa per sota del nivell de 2015, quan era 32,6%.

Atur

L’atur registrat al gener ha estat de 60.216 persones, una xifra que situa la desocupació per sota de l’existent en 2008 en valors absoluts. Igual que en els mesos anteriors, se segueix produint una reducció de l’atur en termes interanuals, amb un descens del 4% (2.503 persones). Respecte a desembre de 2018 la desocupació ha crescut en 338 persones i es manté pràcticament en els mateixos registres.

Finalment, el conseller ha lamentat que encara hi hagi 26.508 persones desocupades sense cap tipus de prestació (44% del total d’aturats).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *