Prou plàstics!

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat  de manera definitiva la Llei de Residus i Sòls Contaminats, que entre altres mesures restringirà els plàstics d’un sol ús a les Balears i prohibirà la venda i distribució de productes com a càpsules de cafè d’un sol ús, maquinetes d’afaitar no recarregables i les típiques canyetes (“pajitas”) de les begudes.

En paraules del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, “el residu que no es genera és el millor”. En la seva intervenció al Parlament dimarts, Vidal va repassar les principals mesures de la Llei, destacant la importància d’evitar el desaprofitament alimentari i separar els residus en origen.

Bosses de plàstic prohibides a partir del 2021

En virtut del text aprovat, a partir de 2021, no es podran comercialitzar bosses de plàstic d’un sol ús a les Balears i només es permetran compostables en establiments de venda a granel; les anelles de llaunes i botelles de begudes només podran ser biodegradables; les safates per a aliments, els gots de plàstic, els coberts, les canyetes per a begudes, els bastonets de les orelles, els “palillos” per a caramels i els plats de plàstic d’un sol ús només podran comercialitzar-se si són compostables.

A més, els cosmètics i dentifricis no podran contenir microplàstics o nanoplàstics; hauran de comercialitzar-se les versions reutilitzables d’encenedors, cartutxos i tòners d’impressora i fotocopiadora; les càpsules d’un sol ús de cafè, infusions, brous i altres utilitzades en cafeteres s’hauran de fabricar amb materials compostables o bé hauran de ser fàcilment reciclables. També quedarà prohibida la importació de residus en plantes públiques de les Illes Balears.

La llei cerca també promoure la instal·lació de fonts d’aigua potable o el subministrament en envasos reutilitzables, per la qual cosa no es podran distribuir begudes en envasos d’un sol ús en les institucions públiques. La Llei també regula altres tipus de residus. Així, per exemple, les tovalloletes humides hauran d’incorporar informació sobre els efectes d’aquestes al medi ambient; les ordenances municipals hauran d’incorporar mesures de prevenció i minimització de l’abandó de residus a les platges, com les burilles (llosques) de tabac; i també es prenen mesures per a reduir el desaprofitament alimentari.

Com a objectius de reciclatge, en 2021 els municipis hauran d’aconseguir el 50 per cent de reciclatge en materials com a paper, metalls, vidre, plàstic i bioresidus dels residus domèstics. En 2030 aquesta xifra haurà d’aconseguir el 65 per cent. Quant als envasos, hauran de reciclar el 75 per cent abans de 2030.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *