El “batch cooking”, cuinar en un dia per a tot a la setmana Podem recuperar receptes de les nostres mares i seguir l'exemple de quan preparaven els menjars de la setmana

La falta de temps, la jornada laboral partida, les activitats extraescolars dels petits de la casa, anar al gimnàs i altres rutines que ens hem imposat han fet que de cada vegada estirem més dels menjars preparats, dels congelats i de la cuina carregada d’addictius, conservants i estabilitzants, en lloc d’apostar per la cuina de temporada, la cuina de les nostres mares i àvies i pel producte local, per la cuina de mercat i de temporada.

No és la primera vegada que posam aquests mals costums damunt la taula, i potser tampoc en serà la darrera. Però avui del que parlarem és d’una nova moda que recupera el que feien les nostres mares i àvies si havien d’anar a treballar a una fàbrica o a una botiga, el cuinar un dia a la setmana per a preparar el dinar, i moltes vegades el sopar de tota la setmana. Avui aquesta moda es coneix arreu com a “batch cooking”.

Dedicar un capvespre a la setmana per a preparar un menú per a cada dia és ben fàcil i possible, si estiram de tapers per a guardar a la gelera, segons els ingredients que hem utilitzat, o bé al congelador, i així poder garantir una cuina més saludable per als nostres.

Potser el dissabte capvespre o el diumenge matí en poden ser un bon dia per a posar en marxa aquesta pràctica o repte, segons es miri.

El primer que hem de fer és planificar un menú setmanal, i a partir d’aquest elaborar la llista de la compra, tot mirant de que en el ens sigui possible comprar els aliments als mercats, a les botigues de barri o bé als supermercats de confiança on sabem que hi trobarem producte local. Feim idò aquesta llista de compra i sortim amb la senalla per a tenir els ingredients amb els que cuinar.

Exemples

Un cas de batch cooking podria ser, ara que fa fred, un bullit. Fer una bona olla de bullit amb el seu brou, patates, mongetes, pastanaga, herbes de sopa, col, ciurons, carn de vedella i de pollastre. Si en feim una bona olla en tenim per als dinars del dilluns, dimarts i fins i tot dimecres. De primer tindrem el brou, amb el que podem fer una sopa amb fideus o amb arròs. De segon, el primer dia podem optar per a menjar les patates, les mongetes, les pastanagues i els ciurons, i ensoldemà, de primer la sopa i de segon les carns bullides. Si feim prou brou, també ens pot servir com a primer per als sopars.

Amb part de la carn del bullit, les pastanagues i patata podem fer croquetes o raoles, que podem deixar llestes, ja enfarinades, que podem congelar i un cop descongelades estaran llestes per a fregir o bé podem fer una crema que ens servirà pels sopars.

Els llegums també poden ser una bona opció. Fer un bona olla de ciurons, de llenties o de mongetes, que després repartirem en tapers o carmanyoles que congelarem ens podrà resoldre els dinars del dimecres i dijous. D’aquesta manera acomplim amb la norma de menjar llegums almanco dos dies per setmana. Podem fer les llegums només emprant verdures o bé amb carn de porc, com la costella pelada, un boci de sobrassada i un poc de botifarró. Dependrà de si volem fer el plat amb més greix, i amb conseqüència amb més calories.

Els aguiats de carn com un tià de pilotes, carn amb salsa, sípia amb salsa, conill amb pebres, pits de pollastre amb fesols… també en són una bona opció de fer un bon cuinó, repartir-lo en tapers i congelar. Ens podem servir per als dinars o pels sopars, encara que els sopars sí que normalment tenim més temps per a elaborar-los i poden també ser més sans i complerts que un Sandwich o una pizza congelada.

Si volem optar per plats de pasta, tenim la nostra macarronada. Un bon tià o safates de macarrons gratinats al forn que podem cuinar i congelar. També ho podem fer amb canelons i lasanyes.

Els dissabtes i els diumenges són dies per a cuinar amb família, dies per a fer un arròs, una fideuada, calderes o plats més elaborats, però cuinats entre tots, on cada membre hi col·labori a la seva manera i dins les seves possibilitats.

Sopars i postres

Pels sopars podem optar per als brous que hem fet amb el bullit, com també per les amanides, els peixos i carns blanques a la planxa (les podem tenir congelades i les deixam descongelar al migdia). També podem fer una vegada a la setmana un sopar de pa amb oli, amb formatge de Menorca i embotits, per exemple.

Les postres apostarem per la fruita de temporada o bé si ens ve de gust podem dedicar un altre capvespre a fer rebosteria casolana. Tortades, arròs amb llet, menjar blanc, magdalenes, coques i pastissos fets a casa, tot intentant de que siguin del receptari menorquí o bé de la vostra creativitat.

Si no tenim temps, potser un “Pla B” és comprar aquest aliments a llocs que els cuinen i els venen ja preparats, però de confiança. No en plan industrial, sinó cuinats del dia o de la setmana. On sabem que són empreses de l’illa, que aposten pel producte local, que entre els seus plats hi ha els del nostre receptari, i potser sí que ens costaran un poc més a la butxaca, però tenim la seguretat d’una dieta més variada, més nostra i de més qualitat. Us recoman els de Ses Voltes a casa, una novetat que val la pena provar pels que estau a Ciutadella. També els duen a domicili.

Per cert, avui dissabte, dia 8 de febrer hi ha un taller de batch cooking a Ferreries, que es celebrarà a les 19,00 h al Centre Sociocultural i és gratuït. Potser és una bona oportunitat per a aprendre a planificar una setmana amb menjar saludable.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.