Bicentenari del naixement de Josep Maria Quadrado (1819-2019)

Quan l’any 1996 el Cercle Artístic commemorà el centenari de la mort de Josep Maria Quadrado (Ciutadella, 1819 – Palma, 1896), es va parlar del compromís de l’entitat amb la figura de l’il·lustre intel·lectual menorquí. Un compromís que l’entitat havia adquirit molts anys abans, el 1919, amb la celebració dels actes del primer centenari del naixement del docte escriptor, historiador i, a fi de comptes, polígraf amb un domini de quasi totes les disciplines humanístiques fins a unes cotes actualment inimaginables.

Com no pot ser, per tant, d’altra manera, torna el Cercle a ser conseqüent amb el seu compromís, aquesta vegada de la mà amb la Societat HistòricoArqueològica Martí i Bella i de l’Institut Menorquí d’Estudis per tal de promoure tota una sèrie d’esdeveniments i propostes socials i acadèmiques durant aquest 2019 que permetin aprofundir en la projecció i la valoració de l’erudit ciutadellenc i el paper que va jugar dins la seva societat.

Així, es dedicaran a Josep M. Quadrado les XVII Jornades de Recerca Històrica de Menorca, organitzades per la SHA Martí i Bella amb la voluntat de centrar l’estudi en J. M. Quadrado i les transformacions del seu temps, tot incorporant l’anàlisi dels diferents àmbits polític, social, ideològic i cultural de Menorca. La irrupció del Romanticisme enfront d’una Il·lustració encara amb manifestacions destacades ha de permetre estudiar les ambivalències del complex pensament d’una època de canvis, incorporant fets i personatges que, amb tota seguretat, contribuiran al coneixement d’un període apassionant i no prou poc conegut de la Menorca burgesa del segle XIX.

Finalment, cal deixar constància que, amb la participació de destacades institucions cíviques i culturals, s’està donant forma a altres propostes tant d’edició i estudi d’obra de Josep M. Quadrado com d’actuacions de remembrament públic a la Ciutadella natal i al conjunt de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.