Ha mort la filòloga ciutadellenca, Aina Moll i Marquès La filla major de Francesc de Borja Moll, mor a Palma a l'edat de 88 anys

La filòloga Aina Moll i Marquès, nascuda a Ciutadella al 1930 ha mort a Palma, on residia des de fa anys a l’edat de 88 anys. Moll i Marquès va ser la continuadora de la feina del seu pare i una de les principals veus de la llengua catalana del segles XX i XXI.

Llicenciada en Filosofia i Lletres, va ser Directora General de Política Lingüística de la Generalitat Catalana des de 1980 a 1988,  i va posar les primeres pedres per a la Llei de Normalització Lingüísitca de les Illes Balears, amb un consens total entre totes les forces polítiques en representació al Parlament Balear en la seva primera legislatura, presidida per Gabriel Cañellas. Aquesta Llei de consens va estar vigent fins a la legislatura de Bauzá, farà ara 4 anys.

Filóloga, escriptora, activista en pro de la llengua i la cultura catalanes, Aina Moll va ser fundadora, juntament amb el seu pare, de l’Obra Cultural Balear. Doctora Honoris Causa per la UOC, Medalla d’Or de la Ciutat de Palma, Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears i Medalla d’Or del Consell de Mallorca, a més de rebre a nivell local, a la seva sempre estimada Ciutadella de Menorca, el fabiol de plata del concurs Ciutadellencs de s’Any o el Premi Josep Salord i Farnès a la Cultura dels Premis Setmanari El Iris, publicació a la que sempre va estar lligada i que setmana a setmana anava reben al seu domicili de Biniali, primer, i des de fa uns anys a la casa del la seva germana Dora, on residia, al carrer de Jesús de Palma.

Aina Moll des de ben jove es va incorporar a la tasca d’investigació de la llengua catalana iniciada pel seu pare, Francesc de Borja Moll i Casasnovas, Fill Il·lustre de Ciutadella, ciutat on van néixer tots dos i que sempre portaren al cor. Al 1958, quan el batle Josep Al·lès Quintana va organitzar amb motiu del 9 de juliol uns jocs florals en llengua catalana, Aina Moll hi participà con a mantenedora i també en fou una de les protagonistes, juntament amb el seu pare de les conferències que s’hi celebraren, i que formen part de la nostra història en defensa de la nostra llengua, en un moments on estava prohibit i penalitzat. En aquells moments, Aina Moll ja s’havia incorporat en la tasca de la redacció dels dos darrers volums del Diccionari Catala-Valencià Balear, el diccionari Alcover-Moll.

La figura d’Aina Moll i Marquès es mereix el reconeixement del poble on va donar les seves primeres passes, el poble dels seus majors i al que tornava sempre que podia, perquè mai va oblidar ser filla de Ciutadella de Menorca, i seria just i necessari que des de l’Ajuntament de Ciutadella es donin les primeres passes per a la declaració de Filla Il·lustre de Ciutadella a la gran filòloga i defensora de la nostra llengua i Cultura, Aina Moll i Marquès.

En aquests moments, la professora Pilar Arnau, està preparant una biografia d’Aina Moll que es preveu publicar en els propers mesos i que ben bé podria ser l’expedient per aquest just reconeixement, que des del Setmanari El Iris reivindicam des d’ara mateix.

One Comment on “Ha mort la filòloga ciutadellenca, Aina Moll i Marquès La filla major de Francesc de Borja Moll, mor a Palma a l'edat de 88 anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip