ESTALVIAR ELECTRICITAT Consells per a davallar la factura de la llum

La factura de la llum ha pujat un 40% en relació al mateix període de l’any passat, fet molt més que preocupant en un d’aquells serveix que són bàsics per al benestar de les famílies i les seves llars. Des de la privatització de les elèctriques durant el govern Aznar, el rebut del preu de l’electricitat no ha aturat de pujar, i sempre ho fa en els pics de demanda, els moments que més hem d’emprar els electrodomèstic bé sigui per onades de fred o de calor.

Reduir la factura elèctrica és un dels propòsits que ens fixam cada any, però que se’n va a n’orris quan cada principi d’any les elèctriques disparen el preu del quilovat i l’ensurt ens arriba amb el primer rebut de l’any.

Hi ha alternatives? Qué podem fer? Ens demanam més d’una vegada. Solucions n’hi ha poques, però algunes són efectives com reduir la potència contractada o bé cercar alternatives a les grans elèctriques i optar per a cooperatives de consum com és el cas de Som Energia, que de cada vegada va sumant nous clients, que estan contents amb els resultats, ja que el preu que paguen és el mateix tot l’any sense aquestes pujades que ja fa temps que haurien d’estar prohibides per l’Estat.

Una altra opció és controlar quines són els aparells que més gasten a la casa i mirar d’actuar amb petits gests que potser ens faran estalviar uns quants d’euros al llarg de l’any. L’OCU ens dóna aquests consells, que potser si els seguim aconseguirem estalviar.

Els electrodomèstics són una de les fonts principals de consum energètic a casa. Si aprens a utilitzar-los de manera eficient, reduiràs notablement la factura a final de mes i contribuiràs a conservar el medi ambient. Per aconseguir-ho, et proposem que posis en pràctica aquests senzills consells.

  1. Renta en fred

Revisa la temperatura a la qual programes teus electrodomèstics. Rentar la roba a la rentadora a 30º o menys en lloc de 60 º pot estalviar fins a un 60% d’energia. No t’oblidis tampoc de netejar el filtre.

  1. Càrrega al màxim les teves electrodomèstics

Com més aprofites un mateix cicle de rentat o d’assecat per processar els teus articles, menor consum total tindràs, ja que a més d’optimitzar els consums (al ficar molta càrrega en el mateix cicle) hauràs evitat cicles addicionals que eren innecessaris.

  1. Rentaplats, utilitza el programa ECO

Aconseguiràs estalviar un 20% menys de llum i un 16% menys d’aigua respecte del programa normal. Ara bé, com penalització hauràs d’esperar una hora més. Comprova que els nivells de sal i abrillantador de la teva rentavaixelles són els adequats i neteja el filtre amb regularitat.

  1. Assecadora, atent si vas a planxar després

Tots els models de assecadores compten amb un programa interessant en el cas que desitgem retirar les arrugues amb la planxa. D’una banda facilita el planxat en deixar la roba amb més humitat, i de l’altra, redueix el consum d’energia en un 25%. A més, no t’oblidis de netejar el filtre de pelusses i del condensador.

  1. El frigorífic, a punt

Regula bé la seva temperatura: entre 3 i 7è per la nevera, si no tens carn o peix, i de -20 a -18º per al congelador. Tracta de tenir la porta tancada en el possible i neteja la gebre de la nevera: 2 mm augmenten el consum un 10%.

  1. Aire condicionat amb bomba de calor

Si utilitzes l’aire condicionat per a calefactar la teva casa a l’hivern, pots fer la ventilació a primera hora del matí durant 5 minuts obrint les finestres, però després mantingues ben tancades les portes i finestres. Utilitza el mode ECO, que estalvia prop del 30% d’energia, i no oblidis netejar els filtres almenys un cop l’any. Si t’estàs plantejant adquirir un aparell i vols fer-ho en condicions avantatjoses, apunta’t a la nostra:

  1. Evita el consum fantasma o en stand-by

Teles, ordinadors, equips de música … apagar en lloc de deixar-los en stand-by pot estalviar fins a un 10% de tot el que consumeixes. Uns 75 € per a un consum mitjà (3.500 kWh / any). Recomanem utilitzar regletes per a apagar-los tots alhora, i fins i tot pots adquirir uns models anomenats “intel·ligents” i que són capaços de detectar si l’aparell principal està en stand by (per exemple, un ordinador). En aquest moment el que fan és apagar la resta d’aparells que estiguin connectats a la mateixa en aquell moment (altaveus, pantalla, impressora, etc).

  1. Electrodomèstics eficients

Si has de comprar un nou aparell, busca aquells amb etiquetes energètiques A +, A ++ o A +++. Poden ser més cars, però al adquirir-recortarás a la factura de la llum des del primer dia.

Aquests consells ens podem permetre un estalvi que ronda uns 60-70 euros anuals, si bé el que seria més convenient és tornar a privatitzar les companyies elèctriques, de fet eren serveis públics, i d’aquesta manera evitar aquestes pujades incontrolades i aquesta despesa, que juntament amb les dels serveis de telefonia, les hipoteques o lloguer són les que més despesa provoquen als ciutadans.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *