Com el fred afecta el nostre comportament

La temperatura és un dels temes més recurrents a l’hora d’iniciar una conversa pels éssers humans. Les condicions extremes, el fred, la calor, els canvis dràstics produeixen diversos efectes en les persones: mentals i físics, de salut i comportament. Cada transformació en les funcions del cos pot ser atribuïble a l’acció del clima. El cos somatitza, no roman inert als efectes externs. De vegades complau, altres vegades perjudica. Però tant la calor com el fred es manifesten de diferents maneres en l’organisme. Per això, segons van corroborar una sèrie d’investigacions, el “temps boig” genera -a més de converses d’ascensor- canvis en l’organisme i influeix en el benestar, en el malestar o en la conducta en general.

Les baixes temperatures ajuden a dormir

Un ambient refrigerat permet somnis més plaents. Ho certifica Natalie Dautovich, una estudiosa del medi ambient pertanyent a la Fundación Nacional del Sueño (Argentina): la temperatura ideal per dormir és, aproximadament, de 16 a 20 graus Celsius. Succeeix perquè quan la temperatura del cos es refreda, el cervell es prepara per dormir.

El clima extrem produeix problemes psicològics

Les persones que viuen en zones propenses a fenòmens meteorològics intensos, com huracans o inundacions, experimenten un major risc de patir trastorns mentals. Les tempestes provoquen un estrès capaç de deixar seqüeles d’impacte psicològic durador. Ho posa en debat un informe del clima de la Fundació Vida Silvestre: suggereix que aproximadament 200 milions de persones podrien estar exposades a problemes d’ansietat o mala medicació per efectes derivats del canvi climàtic.

La temporada hivernal afecta la salut mental

El trastorn afectiu estacional és un problema de salut mental relacionat amb la depressió. Es disparen els seus efectes durant els mesos d’hivern, on els dies són més curts i més foscos. Es tracta d’un trastorn que afecta més de deu milions de persones, segons els experts. Michelle Riba, professora de psiquiatria i directora associada al Centre de Depressió de la Universitat de Michigan, va recomanar que les persones que distingeixen un patró regular de tristesa, ansietat, aflicció durant els mesos freds necessiten tractar la seva depressió subjacent.

Temperatures temperades, més alegria

La investigació suggereix que els climes moderats eleven el nivell dels estats anímics. Els llocs amb hiverns més càlids que la mitjana i els llocs amb estius més freds del normal estimulen la felicitat dels residents. Sense les temperatures extremes el ritme de vida presenta més oportunitats per realitzar activitats a l’aire lliure.

La calor intens pot danyar la salut

Les altes temperatures augmenten els riscos per a la salut. Tant la deshidratació com el cop de calor poden repercutir en el comportament i fins i tot tenen prou potencial per causar danys cerebrals en les persones, adverteixen els experts.

Mesos freds, més malalties

L’hivern reuneix factors que eleven la probabilitat de contraure afeccions. El sistema immunològic està més exposat davant l’arribada de temperatures fredes fonamentalment en els infants perquè es debilita la resposta defensiva de les mucoses respiratòries, porta d’entrada dels agents infecciosos. A més, els gèrmens tenen més possibilitats de desenvolupar tot tipus de virus i bacteris durant les estacions hivernals. Un altre factor que dóna suport a aquesta teoria és que l’hoste és més susceptible al contagi. L’ambient col·labora a augmentar la condició de “malalts”.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *