La Força Jove impulsa un debat sobre l’autogovern i la sobirania

Ahir capvespre es va celebrar a l’Espai Mallorca de Barcelona un col·loqui entre el conseller Miquel Maria i el politòleg Jordi Matas organitzat per la Força Jove. En l’acte, s’ha reflexionat sobre la situació política de present i futur de Menorca i Catalunya. L’acte ha estat moderat per la jove periodista menorquina Carme Rocamora.

En l’acte, Miquel Maria va reivindicar un sobiranisme entès com un procés d’apoderament ciutadà, de forma que sobirania i progrés social sempre vagin lligats de la mà. En aquest sentit,  defensà que el sobiranisme no és un projecte del passat, sinó de futur. Així, Maria ha defensat que el sobiranisme entès com la “voluntat de ser” del poble, com un “plebiscit de cada dia”. Addicionalment, quan va ser preguntat sobre la relació política entre Mallorca i Menorca, Maria ha criticat la macrocefàlia de Mallorca. Així,ha reivindicat el Consell Insularde Menorca com l’autèntic govern dels menorquins i menorquines, amb competències pròpies. Miquel Àngel Maria és coordinador general del PSM-Més per Menorca i Conseller de Cultura del Consell Insular.

Per la seva banda, Jordi Matas ha explicat que cada cop més la gent demana poder participar més en la presa de decisions d’aquells afers que l’impliquen. Jordi Matas Dalmases és catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Barcelona. A més, el passat 2017 va ser president de la Sindicatura Electoral del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya. Per aquest motiu la Fiscalia demana, per a ell i la resta de membres de l’òrgan, penes de dos anys i nou mesos de presó. En una segona intervenció, Matas ha explicat el paper de la Sindicatura Electoral del Referèndum, desactivada poc abans del mateix per evitar les multes que el Tribunal Constitucional espanyol va imposar als seus membres. L’objectiu de l’òrgan era el de vetlar pels drets de participació electoral de tots els ciutadans de Catalunya en el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya del Primer d’Octubre.

Unes desenes de persones, la majoria joves estudiants menorquins residents a la capital catalana, han seguit atentament l’acte i hi han participat activament en el torn obert de preguntes que ha clausurat l’acte.

La Força Jove de Menorca és la campanya sorgida dels joves menorquins i menorquines per donar suport a les candidatures de Més per Menorca a les pròximes eleccions insulars i autonòmiques que tindran lloc el 26 de maig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *