Associació de músics de Menorca: “volem que no vinculin la música amb comportaments incívics”.

Els músics de l’illa fugen d’actuar a Ciutadella. No perquè vulguin, sinó perquè les alternatives que tenen per fer música al carrer a ponent, no els són molt favorables. Però la problemàtica no es redueix només al nostre municipi. Per açò, des del passat estiu s’han constituït en Associació. I estan en plena ronda de contactes amb institucions públiques amb un únic objectiu: que se’ls escolti, també quan no fan música.

Na Carla Gener i en Borja Moll són dos ciutadellencs que formen part de l’equip de treball de l’Associació de Músics de Menorca. De fet, va ser na Carla, junt amb en Josep Mascaró -company músic- qui va decidir fer una passa endavant arran d’un malentès el passat estiu a la costa Marina amb un grup de música. Des de llavors, han fet una reunió amb músics de tota l’illa per decidir què fer davant una situació que, en moltes ocasions, no els deixa fer feina amb tranquil·litat.

  • Quin és l’objectiu principal que teniu com a Associació?

Carla: Lo ideal seria una normativa a nivell insular, tot i que sabem que és difícil. El pla B és que el Consell doni unes directrius generals, per tal que les normatives a nivell municipal siguin el més semblants possibles. Però normatives que regulin la música al carrer, no que quedem regulats amb articles de tres ordenances diferents, com passa ara a Ciutadella, on ens afecten el Pla Especial del Casc Antic, l’Ocupació de via pública i la de renous.

  • Ja vau fer una reunió amb el conseller de Cultura la setmana passada. Li heu plantejat el Pla B?

Carla: El que feim aquestes setmanes és prendre els primers contactes amb les institucions perquè ens tenguin en compte a l’hora de prendre decisions. Amb en Miquel vam plantejar la proposta d’elaborar unes directrius que recomanin als ajuntaments com tractar la música al carrer. Sabem que estem a portes d’eleccions i que no es pot fer res. Però almanco ho deixem arrancat per a la pròxima legislatura.

Borja: La nostra intenció és fer un estudi de les diferents ordenances que afecten la música al carrer a tots els municipis. Veure quines veim viables i, a partir d’allà, fer una proposta de directrius.

Carla: També volem contactar amb associacions de veïns, perquè són part implicada, així com de comerciants, dels que fan vida als centres històrics. I trobar una solució entre tots.

  • Quin és el problema que vos afecta a l’hora de treballar a Ciutadella?

Carla: No es poden tramitar noves llicències de cafès concerts a dintre del casc antic. I ara mateix només hi ha tres locals. A la via pública tampoc podem tocar, perquè no es poden programar activitats amb regularitat a la via pública. A no ser que l’Ajuntament accepti una petició concreta i la declari d’interès general. Lo únic que hi ha és un conveni amb l’Associació de Ciutadella Antiga, que ha rebut d’alguna manera la delegació de triar les actuacions que es fan al carrer. El problema ve quan un vesí es queixa, perquè aquí ja no podem fer res. Per açò volem una regulació, un marc normatiu que ens protegeixi. I que estigui consensuat amb la resta d’implicats. No hi ha un marc normatiu que ens permeti fer la nostra feina tranquil·lament.

Borja: Els concerts al carrer es regulen per l’ordenança de renous a tota l’illa. El que fa que la música entri dins de la mateixa categoria que unes obres. I entenem que no és el mateix i que no s’ha de regular de la mateixa manera.

  • Heu comentat que estar a les portes d’unes eleccions no ajuda a l’hora d’adquirir compromisos per part de les institucions.

Borja: Però se’ns presenta l’opció d’elaborar el document de directrius amb les nostres propostes i fer una ronda amb els diferents partits polítics per demanar que ens tenguin en compte a l’hora d’elaborar els programes electorals. Encara no hem començat, però també hi volem rallar.

  • Tanmateix, sí que hi ha músics que sonen al famós “Tardeo”

Carla: Quan vam rallar amb l’Ajuntament de Ciutadella és un dels temes que vam tractar. El que no pot ser és que es llevi la música en directe perquè se’ns estigmatitzi. Per açò volem formar part de la solució, però se’ns ha de tenir en compte. Volem que se’ns escolti a l’hora de solucionar problemes que ens afecten. Es vincula la música amb el comportament incívic de la gent. Fins i tot músics que toquen al tardeo, diuen que no és una bona manera de fer feina.

  • Sou una Associació molt jove. Teniu algun suport de fora o referents?

Carla: Hi ha una Associació de músics a Eivissa, que han aconseguit canviar normatives. I esteim en contacte amb ells, tot i que la situació és molt diferent. Esteim mirant també si n’hi ha a Mallorca.

Borja: Principalment, volem fer una crida a tots els músics que es vulguin implicar. No són els mateixos interessos els que pot tenir un músic de clàssica que una banda de rock.

A banda de la trobada amb el Consell, l’Associació ja s’ha reunit amb els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Castell i Es Migjorn Gran. I tenen cites pendents amb Alaior i Ferreries. La gran trobada, però, està programa el pròxim 6 de març al Consell, amb tots els regidors de cultura de l’illa. I dia 4 d’abril, on es presentaran a la Junta de batles amb el conseller.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *