Aquest cap de setmana i el que ve es celebren les Jornades de Peix de Menorca Hi participen 11 restaurants amb menús elaborats amb peix fresc

L’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, adherida a PIME Menorca, organitza la quarta edició de les “Jornades Gastronòmiques del Peix” on el peix i el marisc són els ingredients protagonistes dels restaurants participants.

L’esdeveniment gastronòmic tindrà lloc dos caps de setmana, com ja és habitual, amb un menú especial de migdia a base de peix i / o marisc com a ingredients principals. El menú es podrà degustar divendres, dissabte i diumenge, durant els dos darrers caps de setmana de febrer. Concretament els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 de febrer.

El menú de les “Jornades Gastronòmiques de Peix” serà diferent en cada un dels onze restaurants que hi participen, el que dóna opció a fer una ruta gastronòmica per tota l’illa. Els menús es podran consulta a la web www.gastronomiamenorca.es, i es recomana que en reservar taula es consulti el menú de cada dia en tractar de producte fresc.

Es podran degustar plats tan desitjables i típics com la caldereta de peix de roca amb fideus i gambes, Perol de ratjada amb patates i tomàtiga al forn o arròs caldós de marisc, entre molts altres.

Establiments participants per poblacions:

Cafè Balear – Ciutadella

Ca’n Lluís – Ciutadella

Magi 24 – Ciutadella

Blat i Raïm – Ciutadella

Mesón Rias Baixas – Ferreries

Ca n’Aguedet – Es Mercadal

Hostal Restaurant Jeni – Es Mercadal

Molí d’Es Racó – Es Mercadal

Can Joanet – Maó

Hotel Port Maó – Maó

Sa Pedrera d’es Pujol – Sant Lluís

Però la part més important d’aquestes jornades és que molts dels restaurants participants donaran cabuda a peixos que normalment no trobarem de manera habitual a les seves cartes, i és per açò que aquesta iniciativa de Pime és una bona eina per a donar a conèixer i fomentar el consum d’altres peixos que podem trobar diàriament a plaça i que bé per desconeixement, bé perquè no els valoram prou, o bé perquè no en sabem donar-lis joc als fogons, no els solem consumir.

Manca encara fer molta pedagogia del peix, del consum del peix de les Illes, d’apostar més fermament per aquells peixos que fa tres o quatre dècades formaven part de la dieta dels menorquins com el gerret, la càntera, la morruda, els pagells, serrans, vaques, aranyes, rates, escorpores, congre, morena, verat, graneu, gató, ratjada… i també marisc com els crancs i les cabres de fonera, que donen un gust exquisit a les calderes i arrossos, o bé estirar del receptari antic i recuperar cuinons com els fideus amb gató o amb ratjada, els pagells al forn, una panadera de morena, un congre amb fesols, uns verats amb tomatigat i pebres al forn, un bullit de rates, escórpores i aranyes amb les seves patates, mongetes verdes i pastanaga… La nostra cuina del peix i del marisc és rica i variada. Va molt més enllà que de les calderes de llagosta, de rap o de gambes, més enllà dels anfossos, déntols i pagres, perquè tenim peixos molt més assequibles per a les nostres butxaques que podem fer torrats, bullits, en caldera, al forn amb patates, en panadera, amb salses com les d’ametlles, de tàperes o amb fesols, que de segur, quan les recuperem ens adonarem que els nostre paladar encara conservar la memòria gustativa dels nostres majors i gaudirem de menjars ben nostres, i de pas donarem suport als pescadors locals, que prou falta lis fa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *