Fer poble a través del teatre

El Consell de Govern ha concedit un dels premis Ramon Llull 2019 al grup de teatre infantil de Sant  Miquel. Aquest guardó s’atorga en reconeixement de la tasca de situar el teatre infantil com a instrument pedagògic de transmissió cultural i de valors, gràcies a l’esforç i el compromís desinteressat de tot un grup arrelat a una comunitat. L’acte de lliurament serà el proper dijous dia 28 en motiu de la Diada de les Illes Balears.

En conèixer la notícia tota Ciutadella se n’alegrà i és que parlar de teatre infantil a Ciutadella és parlar de Sant Miquel. El millor de tot, emperò, és que, amb més de 40 anys d’història al darrera, el grup de teatre infantil de Sant Miquel ara mateix segueix ben viu i carregat d’il·lusió com si fos una nit d’estrena. El teatre del Centre Catequístic de Sant Miquel ha vist estrenar aproximadament una obra cada any, sense comptar amb les tradicionals representacions dels Pastorets. La gran majoria d’obres s’han fet sense pràcticament recursos econòmics, amb l’ajuda desinteressada dels voluntaris, els membres de la comunitat i els comerços i empreses de la localitat. El que ha suposat l’existència d’aquest grup de teatre ha estat molt important, no només per la barriada que acull el Centre sinó per tota Ciutadella. Potser la definició que més s’hi atraca és “fer poble”. Des de la humilitat i les ganes, des de la precarietat i la il·lusió, s’ha fet feina per transmetre valors als infants i joves i, a vegades, per deixondir les consciències adormides dels adults.

Sant Miquel comptava amb companyia de teatre d’ençà 1929 i fou el 1973 quan es comença a gestar la idea de muntar un grup de teatre infantil que abasti tot Menorca. Comença així una nova etapa per al grup de teatre. Aquesta nova agrupació esdevingué un referent del teatre infantil pel fet de ser l’única companyia d’aquestes característiques existent a les Illes Balears. Cal fer un esment especial a qui en fou promotor i director durant gairebé una dècada, el recordat i estimat Andreu Genestar Sabater. A partir del 1982 se’n va fer càrrec en Joan Gener i des de 1989 és la filla de n’Andreu, na Mari Genestar Mesquida, qui n’està al capdavant. A tots ells i a tots els i les que han fet arribar la il·lusió del teatre als fillets i filletes de Ciutadella, des d’El Iris: gràcies i enhorabona!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.