Menorca es posa en marxa per ser declarada la primera Illa Mindful seguint les passes de Pollença, Municipi Mindful

Aquest matí el Conseller d’Educació del Consell de Menorca, Miquel A. Maria Ballester, la Presidenta de l’Associació Balear de Mindfulness, Maria Osuna Cerezo i el promotor del programa Pollença Municipi Mindful, José Luis-Reig, s’han reunit per fer les  primeres passes per fer de Menorca la primera illa declarada “Mindful” del món, seguint l’exemple de Pollença, el municipi del nord de Mallorca que va declarar-se “Municipi Minfdul” el 2017 i que ha desplegat un programa molt ambiciós per dur el benestar, la salut i la felicitat a tota la societat a través de tot un seguit d’activitats, com ara tallers de mindfulness a les aules, a la tercera edat, als malalts i cuidadors d’Alzheimer, entre moltes altres actuacions.

El mindfulness és una forma de vida i també un conjunt de tècniques amb valor terapèutic provat avalades per més de 5.000 investigacions de les més prestigioses universitats de tot el món.

Encara que el mindfulness s’aplica a molts àmbits (com ara la salut, la productivitat de les empreses i el benestar psicològi) és en l’educació on té una de les aplicacions més destacades. En aquest sentit Pollença ha posat en marxa un taller de Mindfulness a les aules per on han passat més de 250 docents (no només del municipi) així com desenes de pares i estudiants de secundària. 

Entre d’altres objectius, el programa educatiu de Pollença Municipi Mindful ha treballat per solucionar la problemàtica del bullying escolar, ja que la persona que està immersa dins aquesta pràctica desenvolupa l’empatia. Un altre benefici de l’aplicació d’aquest programa dins les aules és que pot fer disminuir el consum de drogues, perquè si es reforça l’autoestima no se cerquen estímuls externs. 

Un dels tallers més exitosos ha estat el de Minfulness per estudiants de segon de batxillerat, que solen patir ansietat i estrès per la proximitat de la prova d’accés a la Universitat. En aquest cas, 70 alumnes de Pollença han participat en aquest taller de 8 sessions (una hora setmanal) on s’ha pogut veure millores tant en el control de l’stress i l’ansietat com en els resultats acadèmics.

Tota l’experiència acumulada per Pollença es traslladarà a Menorca per tal que la societat menorquina es pugui beneficiar d’una programa estratègic de provada eficàcia (totes les experiències i tallers es monitoritzen i investiguen en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears) de manera que tant les tècniques emprades com els resultats tenguin sempre un rigorós aval científic i de millora contínua.

L’activitat més destacada del programa Pollença Municipi Mindful ha estat un Congrés Nacional d’Alzheimer i Mindfulness que va aplegar més de 80 experts d’arreu d’Espanya.

Demà mateix el psicòleg clínic, investigador de la UIB i expert en mindfulness José Luis-Reig oferirà a Maó el retir i taller de tot un dia de durada titulat “Mindfulness: un pont entre dos móns” a més de 30 participants, mentre que aquest divendres nit tendrà una trobada informal amb membres del Col·legi de Psicòlegs de Menorca centrat en l’aplicació en clínica del mindfulness.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.